Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför uppstår mobbning?

Mobbning är i grunden ett grupproblem som handlar om relationer mellan människor.


När man hamnar i en grupp handlar det ofta om att bli bekräftad. Det kan leda till osäkerhet, avundsjuka och konflikter.

Annons

– Mobbning uppstår vanligtvis i en grupp där personerna känner sig osäkra, mår dåligt, där det används skitsnack och ett nedsättande språkbruk. Det kan vara stökigt och råda brist på tillit och man försöker hävda sig. Några i gruppen har kanske privata problem som gör att de mår dåligt och låter det gå ut över någon annan, förklarar Ulrika Löfholm på föreningen Friends.

När det är dålig stämning i en grupp är det inte ovanligt att de negativa känslorna riktas mot någon som blir utsedd till syndabock. Vem som helst kan bli mobbad.

– Det är viktigt att inte leta efter något hos den utsatta som gör den till en mobbad person. Om man vill hitta fel hos en person för att rättfärdiga sitt beteende kan man hitta fel hos vem som helst.

Ulrika Löfholm betonar att mobbning är ett gruppproblem, inte ett individproblem. Mobbarna mobbar för att de behöver lufta sina negativa känslor.

– Att mobba någon kan skapa en falsk gemenskap. Mobbarna i sin tur är rädda för att bli utanför. Rädslan för att bli ensam och mobbad kan få människor att göra de mest fasansfulla saker.

För att få ett framgångsrikt arbete mot mobbning och kränkande behandling gäller det att se och upptäcka problemen i tid och har en mångfald åtgärder för att bryta mönster och beteenden.

Det är också viktigt att fånga in orsakerna till varför problemen uppstått.

Mer läsning

Annons