Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsberömd – men helt okänd

/
  • Rådhustorget
  • kolla noga. Det finns inget porträtt av Harald Lönnqvist i Stadsarkivets samlingar, men på den här bilden som togs vid Gammelbroplan 1925, ser vi åtminstone hans skugga.
  • Övergång.  Nygatan med dåvarande järnvägsövergången vid Stora Esplanadgatan.
  • Baltic syns. Hamntorget, eller Fisktorget som platsen fortfarande kallades när bilden togs i början av 1930-talet. I bakgrunden syns hotell Baltic och brandstationen.
  • SKUTOR. Norra Skeppsbron i Gävle med segelskutor och magasin på en bild från 1927.
  • Liten gatstump. Timmermansgatan mot Krokgränd i Gamla Gefle på ett foto från 1925. Krokgränd var en liten gatstump som försvann när hela Söder byggdes om på 1950-talet.
  • Rådhustorget
  • Stortorget.

Hans bilder var kända och uppskattade över hela världen – men själv levde han så anonymt och tillbakadraget att hans kolleger tog för givet att han var död sedan 20–30 år tillbaka.

Annons

Harald Lönnqvist var fotograf och ägnade större delen av sitt yrkesverksamma liv åt att plåta brudpar och jubilarer, konfirmander, studenter och småbarn. Plus några tusen personer som bara behövde en snygg bild till passet eller körkortet.

Men det hände att han tröttnade på alla dessa flinande ansikten och gick ut på stan för att ta lite mer konstnärliga bilder. Och det var de fotografierna han skickade till internationella utställningar och fick diplom och medaljer för.

Denne mästerfotograf kom från en liten ort i Västmanland och arbetade som assistent hos några välrenommerade fotografer i Stockholm, Falun och Örebro innan han 1924 slog sig ner i Gävle och öppnade Salongsateljén två trappor upp vid Drottninggatan 18.

Han hade visserligen deltagit i en nordisk fotoutställning på Konstakademien i Stockholm redan 1920, men det var under åren i Gävle han på allvar började skicka bilder till utländska salonger.

1926 deltog han i en fototävling i Tallin och några år senare fanns åtta av hans bilder med i en stor utställning som visades i både Göteborg och Stockholm.

Mot slutet av 1920-talet konstaterade fotoexperten och konstrecensenten Ture Sellman att ”bland de svenska yrkesmännen intar Lönnqvist, Gävle, en framträdande plats, icke så mycket därför att han är en av världens flitigaste deltagare i internationella utställningar, utan därför att han är en god fotograf.

Få av hans kolleger kunna ur gradationssynpunkt tävla med honom. Hans spetsdagrar äro icke endast vackra utan trovärdiga.”

Harald Lönnqvist umgicks ytterst sparsamt med andra fotografer och var aldrig medlem i deras organisationer. Ändå fick han under 1930-talet ta emot två prestigefyllda guldmedaljer av Fotografiska föreningen för sina internationellt uppmärksammade bilder.

I Gävles stadsarkiv finns en del av hans fotografier bevarade, bland annat en serie från 1925 med hus och gatumiljöer från olika håll i staden. De är mycket välkomponerade och har en mjuk ton med markerade skuggor i den tidens anda.

Efter tio år i Gävle flyttade Lönnqvist till Stockholm där han tog över den legendariske fotopionjären Johannes Jaegers gamla ateljé. Men han trivdes aldrig i storstaden, kände sig motarbetad av sina kolleger och hade svårt att få kunder. Så efter några år gav han upp och flyttade till Norrköping. Där gick det betydligt bättre och där blev han kvar till slutet av 1950-talet.

Lönnqvist var i 60-årsåldern när han stängde sin ateljé för gott och det har spekulerats en del kring varför han slutade fotografera.

I boken ”Den svenska fotografins historia”, där han ägnas tre sidor, påstås det att ”amatörknäppandet och färgbilderna var honom motbjudande”.

I början av 1960-talet köpte Harald och hans fru Signe ett vackert gammalt hus i hennes hemstad Örebro. Han snickrade och byggde lite på kåken men i övrigt levde han ett stillsamt pensionärsliv. Ja, så stillsamt att det ryktades i fotografkretsar att Harald Lönnqvist skulle ha dött redan på 1950-talet.

1982 lyckades dock Leif Wigh på Moderna museet i Stockholm spåra upp den gamle fotografen.

Resultatet av mötet blev en uppmärksammad utställning där man visade hans bästa foton från åren 1918 till 1941.

Harald Lönnqvist tackade för uppmärksamheten genom att donera 152 bilder till Moderna museets fotosamling. Därefter klippte han sönder alla sina negativ.

Åtta år senare avled han, 90 år gammal.

www.ulfivar.se

Mer läsning

Annons