Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårlökar som höstgöra

/

Luftens konsistens har förändrats. En doft av mull kan anas, nedbrytningen av det gröna har börjat, det gröna som nu ska återgå till jorden. Hösten är redan på ingång.

Annons

Lite tråkigare är att höststäda i trädgården än att göra alla sysslor inför våren, det ska erkännas. Men det går att ägna sig åt vårförberedelser även under hösten. Plantera vårlökar är skoj. Helst i stora, oregelbundna sjok tillsammans med andra växter eller i gräset. Om man sätter enbart lökar på en fläck kan det bli tomma håligheter där i planteringen när löken har blommat över.
De flesta lökar gillar varma, väldränerade lägen. Förbättra eventuellt markens dränering genom att blanda sand i jorden på växtplatsen. Lökar bör planteras på ett djup av tre gånger sin egen höjd. Gräv en grop för löken och luckra i botten, tryck inte ner löken utan att förgräva! Gödsla gärna med lite benmjöl i hålet och sätt löken med den toppiga delen uppåt.

tulpaner och olika Allium-sorter är bra att kombinera med perenner. Storbladiga perennsorter som täcker lökarnas vissna blad är bland andra ormbunke, jättedaggkåpa och funkia.
Om de vårblommande perennerna har blivit glesa i mitten eller brett ut sig för mycket kan man dela dem nu. Sprid dem genom att plantera på ett nytt ställe eller byt sort med någon annan trädgårdsägare. För övrigt kan man med fördel låta bli att klippa bort vissna perenner på hösten. De slokande och döda växtdelarna utgör ett gott skydd för växterna under vintern, och en del av näringen kan gå tillbaka till marken.

som till exempel prydnadsgrässorter, kan ta direkt skada av att klippas ner på hösten. Då leds det fukt ner och in i plantan och hela växten riskerar ruttna bort.
Många perenner har dessutom vackra fröställningar, som fina och frostnupna får trädgården att se intressant ut även senare på säsongen.
Ett par inspirationsutflykter kanske skulle passa? Jag rekommenderar ett besök på Wij Trädgårdar, där speciellt grönsakerna just nu är på toppen av sin utveckling, i riktig uppvisningsform. Hälsa även på i Enköping och kolla in alla fina parker. Missa inte Drömparkens perenna planteringar som surrar av hösthungriga humlor och fladdrar av fjärilar.

som tycker att ju fler vårlökar desto bättre

Mer läsning

Annons