Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmebölja och infrysning

/

Sommarens första skördar är väl de mest njutningsfyllda? Från pallkragarna har jag hämtat ceriseröda rädisor, smålökar och andra primörer.

Annons

Färskpotatisen har förstås avsmakats nykokt med salt och smör. Den var läcker, ljus och med tunt skal, men skörden kunde inte kallas riklig. För tidigt var det att ta upp potatisen, men jag kunde inte låta bli att testa. Resterande potatis får vara kvar i jorden en eller två veckor ytterligare för att förhoppningsvis ge mer knölar. Jag kupar igen, och fortsätter vattna.

Jag misstänker att den egentligen väldigt anspråkslösa potatisen har fått för mycket kväve, då jag vräkte ner samma stora mängd hästgödsel i alla pallkragar. Blasten är nämligen enorm, eller kanske känns det bara så eftersom jag hade tänkt mig att bondbönorna som satts på norrsidan i samma pallkrage skulle vaja ovanför potatisen i stället för att nästan kvävas av den...

Nåja, bondbönorna har åtminstone fått tillräckligt med ljus för att börja komma i kapp, och nu blommar de. Snart försvinner den lika vackert blommande potatisen, och jag har lärt mig att potatis växer snabbare än bondbönor om sommaren får en blöt och kall start.

När grönsakerna gallras slängs inget bort. Unga rödbetor med blast är goda att steka lätt eller helt enkelt råa använda i salladen. Av fin morotsblast kan man göra aromatisk pesto. Blast som inte går att äta, som till exempel potatisens, sliter jag i småbitar och använder som gödslande marktäckning runt andra grönsaker i pallkragarna.

Värmeböljan i månadens början i kombination med vindarna torkade ut jorden i pallkragarna mycket snabbt, snabbast runt kanterna. Omkring de plantor som hade hunnit få ett lager grön marktäckning märktes verkligen en stor förbättring när det gällde jordens fukthållande förmåga.

Stora delar av dillbeståndet har jag klippt ner och fryst in, innan dillen snart börjar blomma. Dillkronor är vackra, men blomningen gör ju resten av växten mer eller mindre oätlig. Det är samma sak med gräslöken. Min gräslök har därför också klippts ordentligt, och kommer nu att börja om med nya strån färdiga att äta senare i sommar.

Att klippa och skörda verkar för att många sorters grönsaker fortsätter vara produktiva. Liksom sommarblommorna kan till exempel ärtorna ge upp om de får behålla sina skidor och därmed sätta frö. Hinner jag inte äta försöker jag frysa in.

För att grönsaker och sommarblommor ska orka ända fram är det förresten hög tid att gödselvattna. Speciellt krävande grödor som purjolök mår bra av det. Samtidigt ser man till att rensa bort ogräs som kommer upp, särskilt eventuella rotogräs som kirskål och kvickrot.

I torkan drabbas många växter i trädgården lättare än annars av löss och annan ohyra, varför det kan vara bra att hålla en aning extra koll på plantorna. Ofta räcker det med några dagars återkommande besprutning med vattenslangen för att mota lössen. Kom bara ihåg att duscha bladens undersidor.

Anna Malin Degermark

Mer läsning

Annons