Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värmen närmar sig rekord

/

34,5 grader i Norra Skåne i går. Och varmare ska det bli. Därmed bjuder dagen på de högsta temperaturerna sedan den heta sommaren 1994, enligt meteorologen Helen Johansson.

Värmen närmar sig rekord

Annons

Termometern visade 34,5 grader i Hästveda i norra Skåne i går. Det var den högsta uppmätta temperaturen i landet sedan 1994. Och värmen håller i sig:
– Överlag så blir det några grader varmare. Jag tror att det kan bli uppemot 35 grader under dagen någonstans i västra delarna av Småland, säger Helen Johansson vid Sveriges Television.
Det betyder att temperaturen kryper upp mot det svenska rekordet på 38,0 grader. Det uppnåddes i Ultuna 1933 och i Målilla 1947.
I natt har en del platser i Skåne, på Gotland och i Stockholmsområdet haft över 20 grader hela natten, det vill säga en så kallad tropisk natt, rapporterar SMHI.
Framåt kvällen väntas kraftig åska dra in över västkusten. Den letar sig sedan upp mot Dalsland och Värmland.
Men i stora delar av Skåne, södra Götaland, östra Svealand där det nu är extremt torrt väntas inget regn de närmaste dagarna.
Under måndag och tisdag blir det fortsatt mycket varmt i söder, men troligtvis blir det inte frågan om några nya toppnoteringar.
– Det ser det ut att kunna bli lite svalare med temperaturer mot upp över 25 grader, säger Helen Johansson.

TT

Mer läsning

Annons