Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för telefonbluff

/

Konsumentverket och flera andra myndigheter varnar nu för den telefonbluff som drabbat ett stort antal mobiltelefonkunder som lurats att ringa upp utlandsnummer och andra nummer med höga minutkostnader.

Annons

Larmen om telefonbluffen kom för över en månad sedan och sedan dess har problemet blivit så omfattande att kommunikationsmyndigheten PTS, Konsumentverket samt Konsumenternas tele- och Internetbyrå nu går ut med en gemensam varning.
”Vi vill uppmärksamma alla på problemet. Att inte ringa tillbaka till okända utlandsnummer är det bästa rådet vi kan ge till konsumenterna”, säger Mattias Grafström, vd på Konsumenternas tele- och Internetbyrå.
Så här drabbas den inte ont anande telefonägaren: Det går bara fram en eller någon signal till mobilen. Många blir då nyfikna och ringer upp det missade numret – och hamnar utomlands eller på ett satellitnummer eller på något annat nummer med mycket höga minutkostnader.
Utlandsnummer börjar med 00 eller ett plustecken. Det är lite knepigare att känna igen nummer till satellittelefoner, så säkrast är att inte ringa upp nummer som man inte känner igen.

Mer läsning

Annons