Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart femte barn lever i familjer där det dricks för mycket alkohol

I det stora gulljusa trähuset på Brändströmsgatan 33 i Gävle finns Grinden. Hit får barn med missbrukande eller psykiskt sjuka föräldrar komma för att träffa andra barn med liknande erfarenheter.

Annons

Missbruk är ofta en välbevarad familjehemlighet. Eftersom barn är lojala och vill skydda sina föräldrar riskerar de att bli fast i familjens hemlighet. Fortfarande finns mycket skuld och skam kring alkoholism och psykiska sjukdomar.

Till Grinden kommer barn och ungdomar för att deras föräldrar är eller har varit missbrukare av alkohol eller narkotika, är psykiskt sjuka eller att barnet upplevt våld i familjen.

– Meningen är att barnen inte ska känna att de är ensamma om sina upplevelser och få dem att förstå att föräldrarnas problem aldrig är barnens fel, säger Eva Westman, chef för Grinden. Hon var med och startade verksamheten för 15 år sedan.

Grinden är en kommunal gruppverksamhet för barn och ungdomar från sex till 20 år. I små grupper får barnen träffas en gång i veckan efter skolan under en termin. Verksamheten är frivillig och bygger på att föräldrarna själva söker hjälp för sina barn.

– De får se att det finns andra barn som också har det jobbigt hemma och det kan var en stor befrielse när ett barn levt länge med familjens hemlighet, säger barn - och ungdomsbehandlaren Lena Malmström.

Grinden är en fristad för dessa barn och ungdomar, en plats där de under trygga förhållanden kan få fundera över sin egen situation.

– Det är viktigt att få barnen att förstå att det inte är deras ansvar att ta hand om föräldrarna. De här barnen hjälper ofta alla i sin omgivning. De lyssnar på kompisar som har det jobbigt, tröstar dem och tar hand om andra i klassen.

Det behövs inget beslut från socialtjänsten för att få komma till Grinden. Den först kontakten med Grinden görs oftast av den ena föräldern vars man eller fru är missbrukare. Socialsekreterare, skolsköterska, lärare, anhöriga och ibland barnen själva hör också av sig.

– Men om det handlar om en förälder som är aktiv missbrukare och som vägrar ta emot hjälp är det annat stöd som barnet behöver. En aktivt missbrukande förälder eller alltför psykiskt sjuk förälder kan inte ta hand om ett barn. Då kan det bli nödvändigt att socialtjänsten gör en utredning, säger barn- och ungdomsbehandlaren, Karin Backman.

Grinden tar emot ungefär 70 barn per år.

– Men det finns betydligt fler barn som skulle behöva vår hjälp. I varje klass finns det tre eller fyra barn som har missbrukande föräldrar eller upplever våld inom familjen.

De upplever alla tre att det är fler barn som far illa i dag än för 15 år sedan. Grinden tar emot färre barn sedan Gävle beroendecenter lades ned, när inte föräldrarna får hjälp upptäcks inte barnen heller.

– Samhället har blivit tuffare. Det har gjorts neddragningar inom skolan och barnpsykiatrin. De barn som far illa är symptomen på att något är fel i samhället, säger Eva Westman.

Hon tycker att myndigheter, som kommer i kontakt med barn, behöver bli bättre på att samarbeta för att tidigt kunna upptäcka och hjälpa barn som far illa.

Här finns Grinden

Annons