Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växelbruk i trädgården

/

För en tid sen gjorde jag en veckas praktik på en ekologisk grönsaksodling utanför Östersund, med en aning oro för mina egna betydligt mindre odlingar hemma.

Annons

Gävle hade tydligen, liksom alltför ofta, värst väder i hela landet…
Mina växter hade klarat sig ganska bra, visade det sig. Jag var glad att jag hade bundit upp alla växter ordenligt innan jag åkte. Det var enbart några sockerärtor som hade brutits av i den starka vinden. Många plantor hade däremot lagt sig ner över andra plantor och behövde lyftas upp och stödjas igen.
Vid långa perioder med regn är det för övrigt extra viktigt att gallra. Det minskar risken för att växterna ska börja mögla. Särkilt känsliga är förstås växter som växer sig täta och samlar vatten i bladverket.

I samband med att jag gallrar mina morötter smakar jag av de första morotsprimörerna. Helst vill jag äta dem direkt – bara upp ur landet, snabb rengöring mot den fuktiga gräsmattan och sen in i munnen. Förhoppningsvis får jag i mig en dos nyttiga jordbakterier på köpet. Förr i tiden kunde sårskador behandlas med påstrykning av jord, som hade en desinficerande och därmed läkande effekt. Jag gissar att det lika ofta kunde gå åt motsatt håll, så det ska jag inte prova.
Vid odlingen där jag praktiserade skördar man tonvis med morötter varje år på fälten. Man odlar också andra grödor som salladskål, lök och palsternacka och en massa annat gott. För att kunna förebygga sjukdomsangrepp utan att bespruta har man utarbetat en växtföljd som fungerar. Det innebär bland annat att morötterna växer på olika fält varje säsong.
Detta med växelbruk bör man även praktisera hemma i sin trädgård bland alla ettåriga växtslag som sommarblommor och grönsaker. På det sättet undviker man inte bara sjukdomar och skadeinsekter lättare, utan även den brist på näringsämnen som kan uppstå om man odlar samma gröda på samma ställe år efter år.

Enklast är att dela in sitt land i ett antal lika stora områden, minst fyra. Sen flyttar man sina olika växtgrupper ett steg varje år. De fyra växtgrupperna kan vara till exempel kålväxter och squash, sallat och rotfrukter, potatis och sist ärtväxter. Växtgrupperna följer varandra i den ordningen, indelat efter växtfamiljer och hur mycket näring de kräver. Följaktligen odlas alltid kål på det område där ärtväxterna växte året innan. Det dröjer alltså fyra år tills ärtväxterna är tillbaka på samma område i landet igen.

Om landet känns alldeles för litet för växelbruk, byt plats åtminstone för det som sås eller planteras varje år. Dill mår speciellt bra av detta, eftersom den ofta annars angrips av svampsjukdomar som övervintrar som sporer i jorden.
Ett annat sätt att tillämpa växelbruk är att hoppa över något växtslag. Att strunta i potatisen nästa år kan ge friskare och större potatis nästnästa år.Mer läsning

Annons