Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem som helst kan publicera sig själv

Annons

Nyligen passerade Facebook, enligt egen uppgift, en halv miljard medlemmar. Det är ganska många det. Hur mycket tid var och en lägger ner på Facebook vet jag inte. I min bekantskapskrets har jag lyckats urskilja tre typer av användare. Dels profeterna, som ofta och gärna vittnar om hur deras liv förändrats av sidan. Dels de som ångrat att de gick med och vill dra sig ur (vilket inte verkar vara det lättaste). Och dels de som använder Facebook lite sporadiskt som vilket annat kommunikationsmedel som helst, och tittar in på sin sida lite då och då (det verkar vara den allra största gruppen).

Själv har jag inget konto, som det heter. Det har inte så mycket att göra med att jag tycker att det är lite läskigt att alla ska veta vad alla gör hela tiden, utan mer för att jag är rädd att bli fast.

Som småbarnsförälder har jag förutom ungar fullt upp med mina gamla asociala medier: två morgontidningar, nyheter och annat på tv, radio och på nätet. Ibland vill man kanske läsa några sidor i en bok också. Med Facebook ovanpå det är jag helt enkelt rädd att jag inte ska få något vettigt gjort.

Med nätet har möjligheten att bli publicerad ökat dramatiskt, vilket Facebook utgör ett exempel på. Vem som helst kan starta en blogg eller liknande och basunera ut sina åsikter. Det borde ha gjort sidor som denna, där man skickar in sitt material för att det ska bli publicerat, överflödiga. Så har det dock inte blivit. Varför? Kanske för att det är ganska svårt att skaffa sig läsare på nätet (och de flesta skriver ju för att bli lästa). En dagstidning är en naturlig och nödvändig samlingspunkt i ett samhälle och att bli publicerad i tidningen garanterar läsare, och ibland respons och reaktioner på det man skrivit.

Nätet är väl än så länge mer en jättelik arena för särintressen. Man letar själv upp det man är intresserad av och håller kontakt med likasinnade. Möjligheten att stöta på avvikande och nya åsikter borde således minska om man bara inhämtar sin information från nätet. Det låter olyckligt och lite tråkigt.

Men vem vet, kanske kommer detta förändras i framtiden, och kanske kommer det att uppstå fler och intressantare samlingspunkter på nätet. Vid det laget kanske Facebook har ersatts av något annat. Intressant att se vad som hänt med den här sidan då.

Mer läsning

Annons