Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ventilera mera!

/

Växthuset blev klart till slut. Det gick till och med ganska snabbt att montera allt bara man kom igång. Nu är tomater, gurkor och chili planterade och skyddade bakom kanalplast.

Annons

Men visst var det krångligt. Sköt man i den ena rutan lossnade den andra. Vi var många som var med, höll i och skruvade. Några delar hade jag tappat bort på vägen och de fick tillverkas. På vissa ställen har jag lappat plasten med armerad tejp.

Tomaterna blir röda, bruna och gula i takt med att de olika sorterna blir ätfärdiga. Annars är tomatplantorna tyvärr inte i bästa skick. De fick vänta för länge på att flytta in i växthuset och tålde inte riktigt vädret på friland. Nya små tomatblommor är i alla fall på väg och kommer kanske att hinna bli färdiga tomater tack vare växthuset.

Mot solens starkaste strålar från söder har jag hängt upp vita lakan i växthuset som gardiner. Det blir lätt alldeles för varmt i ett växthus om man inte skuggar på något sätt. Förr i tiden målade man ofta växthusen med en vit skuggfärg.

Särskilt i ett litet växthus som detta är det svårt att hålla ett bra klimat. Automatiska lucköppnare är bra att ha för att säkerställa vädringen och temperaturen. En lucköppnare innehåller vätska som reagerar på temperatur och öppnar och stänger vid behov. Jag har ingen, så jag låter takluckan stå öppen för det mesta. En aning nattkyla skadar växterna mindre än fukt och instängdhet.

För mycket fukt kan bidra till att diverse rötor och svampar som gråmögel angriper plantorna. Lagom temperatur och bra ventilation i växthuset gör också att växterna blir friskare i sig. Då kan de stå emot eventuella skadedjursangrepp bättre.

I all trädgårdslitteratur rekommenderas att man ska dra in bevattning i växthuset. Det har jag inte gjort, så jag kånkar vattenkannor eller vattnar med slangen. Som tur är behövs det inte vattnas så ofta ens när det är varmt eftersom växtbäddarna innehåller väldigt mycket jord.

Odlar man i krukor eller hinkar i sitt växthus måste man vattna ofta, ofta under sommaren. Mindre jordvolymer torkar ut på kort tid.

Redan får jag som befarat rycka tistlar i växthuset. Förhoppningsvis har jag bättre uthållighet än tistlarna och lyckas trötta ut dem. Det gäller att vara där hela tiden.

Mer läsning

Annons