Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteran i gäddtopp

/
  • I TOPP. Lasse Värjö tar ledningen i gäddklassen med den här gäddan på 12,9 kilo tagen i Älvkarleby 28 september
  • Yngve Bergström, Sala, som ligger två i laxklassen, fick en öring på 4,7 kilo den 2 oktober
  • Alexander Hammaström tog en öring på 5,6 kilo på drag i Årvara den 28 september

Det börjar dra ihop sig i Arbetarbladets sportfisketävling, A-Fisket. Slutspurten närmar sig, den 31 oktober sätter vi punkt för årets tävling.

Annons

 Än hinner det hända mycket i de olika klasserna, hösten brukar bjuda på en del fina fångster. Den här veckan kan vi redovisa en ny ledare i gäddklassen, i övriga klasser har det inte hänt något som förändrar topplaceringarna.Lasse Värjö från Hofors känner vi som ett återkommande namn i A-Fisket, han har under årens lopp varit med på listorna i de flesta klasserna med en hel del fina placeringar, några pallplaceringar och så förståss hans riktiga fullträff år 1993 då han tog hem gösklassen med en riktig bamse på hela 10,3 kilo. Det är den i särklass största gös som fångats under alla de drygt 40 år som A-Fisket funnits. I år är det inte en gös som är storfångsten utan en gädda.

 

Älvkarleby besöker han ofta för att ta en match med öringen och laxen, i år har det blivit en hel del öring, kanske inte de stora men han brukar sällan gå tomhänt från älven. I slutet av september provade han med drag i Årvara när något stort klippte till, första tanken var att det var en lax som huggit men efter ett tag så kunde Lasse konstatera att det var en gädda som huggit. Det blev väl ingen större fight att tala om utan gäddan gav sig relativt snart. Men det var lite spännande innan Lasse såg hur fisken hade huggit men han såg rätt snart att hugget var bra och det skulle inte vara några problem att få hem fisken.När gäddan var landad så var det bara att väga och mäta, vikten 12,9 kilo längden endast 107 och omkretsen 60 cm något ovanliga proportioner på en storgädda, att den dessutom var helt tom i magen gör det hela än intressantare.Lasse tog reda på gäddan eftersom han har för avsikt att göra en skinnmontering av fisken. Gösen som han tog 1993 finns sedan tidigare bevarad för eftervärlden. Den här gäddfångsten är nytt personligt rekord med råge för Lasse och ger honom just ledningen i A-Fisket, gäddklassen.I Älvkarleby har förutsättningarna för öringsfisket förbättrats vad det gäller vattenföringen, numera ligger den mellan 3 och 400 kubik. Det tas en hel del öring men merparten är ”småöringar” mellan 1 och 2 kilo med några få undantag. Ett par av dem hittar du på dagens fiskesida.Som vi tidigare rapporterat under de senaste åren så lyser de riktigt stora öringarna med sin frånvaro när det gäller Älvkarleby. I har det inte tagits någon öring över 7 kilo förutom den på c:a 7,5 kilo som togs den 17/9, den fisken blev återutsatt.

Tittar vi lite historiskt i A-Fisket så får vi gå tillbaka till 1980 för att hitta ett vinnarresultat på 7-kilosnivån, då vann man A-Fisket med en fångst på 7,2 kilo. Händer det inget speciellt under de sista oktoberveckorna så sätts det ett ”nytt vinnarekord” nämligen minsta vinnarfisken. Kanske en liten väckarklocka för Älvkarleby Sportfiske, satsa på öringsfisket så att det återigen blir mer regel än undantag att det tas någon 10-kilosöring per säsong.Den klass som förutom öringen haft lite klena resultat är annars gäddfisket där det har varit få anmälningar och de riktigt stora ”krokodilerna” verkar ha klarat sig i år eller kommer oktober att bjuda på bra förutsättningar för fångst av storgädda.

Mer läsning

Annons