Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi anpassar maten efter barnen”

/
  • KYCKLING OCH BLODPUDDING EN FAVORIT. Hemma hos familjen Hörne får barnen vara med och bestämma mat några dagar i veckan. Den här kvällen är det kyckling med potatis och pepparsås som står på menyn när mamma Elisabeth, Felicia, Emil och pappa Fredrik samlats vid middagsbordet. ”Mamma och pappa är bra på att laga mat, mamma är kanske lite bättre”, säger sjuåriga Emil.

Hemma hos familjen Hörne är det barnen som till stor del bestämmer vad familjen ska äta.

– Vi anpassar maten efter deras önskemål, man vill ju att de ska äta och bli mätta, säger pappa Fredrik Hörne.

Annons

Klockan har passerat 17 och det är dags för middag i radhuset hemma hos familjen Hörne.

De har tänt ljus, ställt fram en bukett med tulpaner på bordet och alla har samlats, utom 14-åringen Philip som är på träning.
– Vi försöker alltid äta middag tillsammans. Vi tänder ljus och dukar fint.
– Middagen ska vara en mysig stund, säger mamma Elisabeth Hörne.

”Älskar kyckling”
Det serveras kyckling och potatis med pepparsås och en sallad.
– Jag älskar kyckling, utbrister Emil, sju år.

Felicia, nio år, har svårt att lista sina favoriträtter.
– Jag gillar nästan allt. Smörgåstårta, kalops och lasagne är gott. Men jag gillar inte frukt och grönsaker.

Emil däremot äter all sorts frukt och han har en lång lista med favoriträtter:
– Blodpudding, tacos, pannkaka, kyckling och lasagne.
– Blodpudding är ju inget gott, kommenterar Felicia och grinar illa.

Fiskpinnar, som brukar vara en barnfavorit, går däremot inte hem hos barnen Hörne.
– Jag äter mycket hellre rödspätta, säger Felicia.

Lite gurka...
Sallad står alltid på bordet, även om barnen ratar den.
– Den ska finnas där, de måste inte äta men ibland tar de åtminstone lite gurka, säger Elisabeth.

Med tre barn i familjen kan det vara svårt att tillgodose allas önskemål.
– De tycker alla om olika saker. Felicia äter det mesta, till och med strömming, medan killarna är mer kräsna, de petar i maten och undersöker vad det är, säger Fredrik.
– När vi ska handla brukar vi fråga de vad de vill ha. Vi har en rullande matsedel med rätter som vi vet går hem hos barnen. Vi förnyar oss sällan, tyvärr. Om vi äter något som barnen inte gillar brukar vi kompromissa lite grann. När vi till exempel äter isterband gör vi i ordning vanlig varm korv till Emil, förklarar Elisabeth.


Bara en rätt
Men de lagar inte flera rätter om dagen, bara för att det ska passa barnen.
– Aldrig, vill de inte ha maten som serveras får de vara hungriga eller bara äta potatis, säger Fredrik.

Varje månad när det är lön blir det lite extra festligt för då köper familjen hämtmat, oftast pizza.
– Men annars gör vi ingen skillnad på vilken mat vi äter på vardagar och helger, vi kan äta tacos på en tisdag och spaghetti med köttfärssås på en lördag, säger Elisabeth.

Mer läsning

Annons