Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi fann lugnet mitt i obalansen

/
  • Vi är 25 personer från olika delar av Sverige som tagit oss till Ungerns huvudstad Budapest för att träna yoga. Yogarörelsen är en mångtusenårig livsfilosofi med rötter i Indien som strävar efter att skapa lugn och harmoni i människans inre.
  • Johanna Hansson

Trots att klockan bara slagit sju på morgonen trängs träningsglada Budapestbor efter den preparerade slingan längs med Donau. Solens strålar bränner. Vi är 25 personer från olika delar av Sverige som tagit oss till Ungerns huvudstad Budapest för att träna yoga.

Annons

Yogarörelsen är en mångtusenårig livsfilosofi med rötter i Indien som strävar efter att skapa lugn och harmoni i människans inre.

Arrangören Elin Vesterskov vid Lommakliniken och Johanna Hansson har sedan i våras ordnat lång-weekendresor med fokus på olika typer av träning. För utbudet med träningsresor har ökat och upplevelse ligger rätt i tiden. Att många av Vesterskovs träningsresor går till just Budapest är ingen slump. Hit kommer våren tidigt och värmen håller sig kvar långt in på hösten. Bergen som reser sig runt halva staden, skyddar från besvärlig vind.

–Budapest är perfekt för det här konceptet. Vi hade den första träningsresan i februari och fick snabbt 70 anmälda. Nu har vi det en gång i månaden. Det märks att folk vill åka iväg och träna och det här upplägget verkar locka, säger Elin Vesterskov.

Gruppen har redan fått en stark samhörighet trots att det knappt gått ett dygn. Vi är flera som åker själva men man känner aldrig sig ensam. Träningsvärken är det givna samtalsämnet vid frukostbuffén.

Då det är dags för resans andra yogapass tar vi oss ut till parken intill hotellet. Den tryckande hettan gör att vi söker skydd under några lövträd. En totalt avslappnad kropp i värmen med en känsla av ödmjukhet och tacksamhet har infunnit sig redan före passet. Vi är långt ifrån en homogen grupp. Men alla ryms. Från nybörjaren till de mer erfarna. Yogainstruktören Johanna Wallén leder oss igenom det 70 minuter långa Viraya-passet med varsam hand.

–Just Virya ska ta fram storheten, styrkan och glädjen i kropp och sinne hos dess utövare, inleder hon med att berätta.

I parken är det fullt av liv. Johanna manar oss till att sluta våra ögon. Då de visuella intrycken försvinner tar hörseln automatiskt över. Men det är bara kroppens sätt att skydda sig från eventuella faror. För många har föreställningen om att yoga bara kan utföras i en tyst miljö. Men det är precis tvärtom. Yoga handlar om att bygga upp sin inre kärna så att man kan stå emot livets förändringar som förr eller senare drabbar en. Därför gör det inget att det pågår en barnteaterföreställning alldeles intill vår plats. För på samma sätt, som yogan hjälper människan att hitta lugnet i sig själv genom andning, parerar man intrycken i ett storstadsbrus.

Det skräddarsydda schemat består av en perfekt balans mellan träning och fritid. För det finns mycket att uppleva i Budapest. En taxichaufför slår hål på myten om att stadens stadsdelar Buda och Pest växt ihop till en. Från början var det tre delar om man räknar med den gamla stadsdelen av Pest, berättar han. Trots det är staden kanske mest känd för att den delas mitt itu av den mäktiga floden Donau.

Med hjälp av människans kraft växte staden sedan till en med hjälp av överbryggande broar. Det är broar som är märkta av sin historia.

Under andra världskriget bombades de sönder för att försvaga staden. Om man ska översätta Budapest historia till yogaspråk så strävar människan efter förening mellan kropp och själ.

Kraften som finns inom människan ska lyftas fram genom självkännedom. Annars blir vi försvagade.

Vi lämnar Budapest vid lunchtid på måndagen. Tiden har rusat samtidigt som resan känts oändlig med massor av bra träning, intressanta möten med nya människor med ny energi i bagaget.

Trots att vi befinner oss långt hemifrån så finns det tydliga historiska kopplingar mellan Sverige och Ungern. I taxin på väg till flygplatsen passerar vi Puskas stadion. Här gjorde Zlatan mål för Sverige på övertid 2005, vilket senare gav oss en biljett till VM i Tyskland. I samma stad räddade Raul Wallenberg livet på tusentals judar i slutet av andra världskriget. I dag passerar flyktingströmmarna från Syrien landet. Många med Sverige i sikte.

Yogarörelsens popularitet har gått i cykler. Den senaste vågen kom på 60- och 70-talet då New Age-rörelsen uppstod som en motvikt mot den tidens konflikter som följde i Kalla Krigets spår. Vi lever idag i en värld som är i obalans. Och kanske är det just därför som rörelsen återigen sprids över hela världen. För de flestas upplevelse är att yogan finns i oss naturligt. Vi glömmer bara bort att andas efter vägen – i jakten på ett perfekt liv.

Mer läsning

Annons