Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har öppnat ett nytt fönster i tv-världen

Annons

Förra veckan gjorde Arbetarbladet en storsatsning på livesända hopptävlingar. Den som är ridsportintresserad missade knappast Gävle Horse Festival i Lervik i Gävle, där hundratals ryttare gjorde upp om placeringarna.

Många var på plats på läktarna, inte minst när lagtävlingen i elitallsvenskan avgjordes, men långt fler kunde se ritterna i sina mobiler, på paddan eller i datorn på lördagen och söndagen just då när det hände.

Tv-satsningen på den här stora tjejsporten var en framgång för oss inom Mittmedia och gensvaret från ridklubbar i hela landet var stort. Sändningarna gick ut på inte mindre än 13 sajter från Östersund till Södertälje.

Rörlig bild är för ett tidningsföretag av tradition inte lika naturligt som text och stillbild. Förstås. Det är det skrivna och tryckta ordet Arbetarbladet först och främst förknippas med. Men så är det inte längre. Att filma är en lika viktig som naturlig del nuförtiden. Det är det tredje benet vi står på i den digitala förändringen samhället går igenom.

Webben gjort det möjligt att visa tv - både live och inspelade klipp. Den chansen har vi tagit. Att berätta en story i ljud och bild kan vara helt överlägset.

Den gamla ordningen att Sveriges Television och TV4 (så länge de hade lokala stationer) står för det rörliga innehållet, gäller inte längre. Vi i de lokalt förankrade mediehusen gör i dag mer lokal tv än någon annan.

Det betyder att det vi publicerar på webben och i den hemburna morgontidningen inte alltid är detsamma. Ibland får jag frågor om varför vi låtit bli att bevaka. Från det stora dansevenemanget Parkenmaran i Gävle sände vi till exempel direkt då på kvällen för några veckor sedan. En läsare hittade det inte i tidningen, men efter vårt samtal gick han in på Arbetarbladets sajt och tittade på hela sändningen i efterhand. Han ringde tillbaka och var jättenöjd. Han fick mer än han hade fått i en papperstidningsartikel.

Jag är fullt medveten om att alla inte har möjlighet att titta på tv på vår hemsida. Men kanske kan en vän, granne, barn eller barnbarn hjälpa till de gånger det finns ett unikt digitalt material som man vill ta del av.

De flera timmar långa sändningarna med hästsport förra helgen är bara ett exempel. I dag livesänder vi t ex lokal fotboll. Hille möter Bollnäs i division tre Södra Norrland. Alla fans i Bollnäs åker inte till Gävle för att stötta sitt lag. Men de kan se den ändå genom att bli Premium-kund. Och Hillepubliken kanske inte har tid att gå på matchen. Dottern ska på innebandyturnering, mamma fyller år eller så är det just då återvinningen har öppet. Då kan man titta på sändningen i efterhand. Den så kallade eftertittningen är lika vanlig.

Vid större nyhetshändelser har vi också en förberedelse att rapportera just då när det händer. Det är vårt löfte till våra läsare och tittare att vara snabba och ge den viktigaste informationen.

Om Åke Wihlneys populära tv-program "Fönster mot tv-världen" fortfarande skulle visas på SVT kanske han skulle pejla in Mittmedias tv-satsningar och lyfta fram det som ett bra exempel i en föränderlig värld.

Mer läsning

Annons