Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har vant oss vid regnbågsfamiljerna

Antalet barn i partnerskapsfamiljer har tiodubblats under de senaste tio åren. Och flera lagändringar har stärkt regnbågsfamiljernas rättigheter.

– Det är ingen sensation och inget konstigt att man är två morsor. Det har blivit vanligt och något som folk känner till, säger Anna Malmquist, som forskar om regnbågsfamiljer.

Annons

2003 blev det möjligt för samkönade par att prövas som adoptivföräldrar och sedan 2005 kan lesbiska par få assisterad befruktning i den svenska sjukvården, båda blir därmed rättsliga föräldrar från början.

Det är förändringar som det ännu inte finns någon forskning om.

Forskar om nya familjer

Anna Malmquist är psykolog och går nu en doktorandutbildning vid Linköpings universitet. Hon har valt att forska om regnbågsfamiljer. Projektet heter ”En ny generation regnbågsfamiljer”. Bakgrunden till projektet är docent Karin Zetterqvist Nelsons projekt ”Mot alla odds” som tittade på regnbågsfamiljernas situation på 90-talet.

– Förutsättningarna för regnbågsfamiljer är helt annorlunda i dag. Min ambition är att intervjua samkönade par med barn. Hittills har jag träffat 53 familjer.

Anna Malmquist har genom sina intervjuer märkt att det är mycket lättare i dag att leva i en regnbågsfamilj, än det var innan lagstiftningen ändrades.

– Många beskriver det som att de är Svenssons, precis som alla andra. De flesta familjer tycker att de blir så bra bemötta och de som bor i storstäderna tror ofta att det beror på att de bor just i Stockholm. Men jag har träffat regnbågsfamiljer i hela landet, inte enda familj uttryckte att det var svårt att leva som regnbågsfamilj på en liten ort. De var förvånade över att de är så accepterade, säger Anna Malmquist.

Illa bemötta av juridiken

Samtidigt är det många som har enstaka erfarenheter av att bli illa bemött i nya möten.

– Det finns fortfarande en del juridiska skillnader. Om ett lesbiskt par får barn genom insemination hemma eller utomlands blir inte båda juridiska föräldrar på en gång utan den ena måste gå igenom en adoption. Det kan ta upp till ett år innan adoptionen blir klar och under den tiden har barnet en otryggad ställning gentemot sin ena förälder om något skulle hända. Det gör att en del känner sig kränkta och ifrågasatta.

Avhandlingen blir klar om fyra år.

Mer läsning

Annons