Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill inte bara visa medelålders vita män

Annons

Varför syns så sällan personer som inte är födda i Sverige i er tidning?

Den frågan stöter vi på då och då när vi pratar med er läsare – och den är befogad.

För hur vi än försöker bredda oss i ambitionen att spegla hela samhället är fortfarande övervikten stor för gruppen medelålders vita män. Det är inte bara nya svenskar utan också kvinnor som har svårt att tränga igenom på nyhetsplats i vår tidning.

Vi är väl medvetna om problemet och på redaktionen har vi en liten grupp, där nyhetschefen Ulla Ejemar, nattchefen Elina Sorri och jag själv då och då räknar antalet personer på bild i Arbetarbladet, och sedan försöker dra slutsatser utifrån det och tänka ut lösningar.

Vi har till exempel satt ett mål för våra enkäter. Oftast brukar vi ha fem–sex personer i en enkät och då ska vi ha en jämn fördelning i kön och ålder, och minst en ska ha nysvensk bakgrund.

Förra gången vi räknade bilder, hösten 2008, var andelen kvinnor 35–40 procent och andelen nya svenskar under 5 procent. Vår ambition efter den mätningen var att öka andelen kvinnor till 50 procent och de nya svenskarna till 5 procent. Snart ska en ny mätning genomföras och det blir intressant att se vad vi får fram då. Runt 10 procent av invånarna har nämligen utländsk bakgrund, och det måste förstås synas i tidningen – annars får vi dem inte heller som läsare.

Men, som en grupp studerande från SFI (Svenska för invandrare) som besökte oss förra veckan konstaterade: ”så länge ni inte har några journalister med utländsk bakgrund får ni svårt att locka nya läsare”.

Så sant, för på redaktionen heter vi fortfarande Sven, Gunnar, Nils, Annika, Helena, Ulla och så vidare. Några har föräldrar som kommer från Finland, men vi har onekligen en bit kvar. Vi har då och då vikarier och praktikanter med annan bakgrund än svensk – och förhoppningsvis dyker de så småningom upp också som anställda.

Vi har således ambitionerna – men än så länge får ni nöja er med medelålders vit man på byline-bilden här ovanför.

Mer läsning

Annons