Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Victoriafeber väntas på Öland

/

När kronprinsessan Victoria fyller 32 på tisdag lockas tiotusentals nyfikna till Borgholm. Prinsessan uppvaktas av en rad artister och mängder av åskådare, i direktsänd tv och på storbildsskärmar. Så har det inte alltid varit.

Annons

Evenemanget hade premiär 1979 och tanken var att Victoriadagen och det tillhörande idrottspriset Victoriastipendiet skulle vara ett komplement till bragdmedaljen.
– Det är ganska festligt. Första året var det Ingemar Stenmark som fick priset. Då hade vi gjort biljetter till 500 personer och det kom 7 000. Vi gjorde det på en lite skranglig hästvagn ungefär. I dag är scenen enorm. Det är lite annorlunda, berättar Kay Wiestål, skapare och ansvarig arrangör bakom Victoriadagen på Öland.


Dagen har med åren växt till att bli ett firande som pågår i flera dagar, med aktiviteter som motionsloppet Victorialoppet, Victoriamässan och turneringen Victoriagolfen. Och kronprinsessans födelsedag ger klirr i kassan för turistnäringen på ön. Hundratusentals besökare i är i rörelse och runt 30 000 bilar kör över bron från Kalmar den 14 juli, enligt Gustaf Öholm, vd på organisationen Ölands Turist.
– Det är oerhört betydelsefullt för Borgholm, självklart, och för hela Öland. Det är ett mycket välbesökt evenemang, säger Öholm.


Klockan 13 tar kronprinsessan emot de första gratulationerna utanför sommarslottet Solliden, och sedan fortsättar firandet på Borgholms idrottsplats vid 18.30-tiden. Att kungafamiljen närvarar vid 32-årskalaset är givet, men vilka de övriga gästerna blir, och om Victorias fästman Daniel Westling medverkar vid det officiella firandet var ännu på söndagseftermiddagen oklart. Om kronprinsessans födelsedagsrutiner kommer att ändras efter det att hon gift sig vet man heller inte.
– Så behöver det ju inte vara. Vi har sagt att vi tar ett år i taget. Och det är ju fantastiskt, jag har fått göra det här i 31 år, säger Wiestål.

Annons