Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt att jämföra barnförsäkringar

Att välja barnförsäkring är inte någon enkel uppgift.
Det skiljer mycket pengar mellan den billigaste och dyraste barnförsäkringen.

Annons

Vi har ett ganska gott grundskydd för barn i Sverige. Du kan få handikappersättning och assistanshjälp genom samhällets försäkringsskydd.

– Det är inget tvång att försäkra barnen, det är inte som med trafikförsäkringen när man har bil. Men ersättningsnivåerna är så låga om barnet drabbas av en svår sjukdom eller olycka. En barnförsäkring kan ge ett värdefullt ekonomiskt tillskott och de gäller upp till barnet är 25 eller 30 år, säger Camilla Bratt, informationsansvarig på Konsumenternas försäkringsbyrå som är en självständig rådgivningsbyrå.

Graviditetsförsäkringar varar ofta upp till barnet är sex månader och många föräldrar väntar därför med att skaffa en barnförsäkring till barnet blir sju månader. Men det tycker Camilla Bratt är dumt.

– Det bästa är att göra det så fort som möjligt, innan något händer. Allt som kan ha visat något symptom, det undantas sedan i försäkringen. Om barnet får utslag efter tre veckor och ni söker läkarvård för det, kanske bolaget ser det i journalen och gör ett undantag för allergier.

– Det ska vara en sjuk- och olycksfallsförsäkring. Barnet är försäkrat genom barnomsorgen och skolan men dessa försäkringar täcker endast olycksfall. Fler blir arbetsoförmögna på grund av sjukdom än av olycksfall.

– Vi tycker att av de olika ersättningar man kan få från barnförsäkringen så är invaliditetsersättningen och vårdkostnads- och sjukersättningen viktigast.

Alla barnförsäkringar innehåller begränsningar för medfödda sjukdomar. Bolagen har valt lite olika lösningar när det gäller undantag och begränsningar för medfödda sjukdomar. Vissa bolag ersätter inte om symptomen visar sig före sex års ålder.

– När det gäller ekonomisk invaliditet som betalas ut vid minst 50 procentig arbetsoförmåga har alla bolag engångsbelopp utom Skandia och Salus Ansvar som betalar ut månadsbelopp. Det kan betalas ut från 18 år upp till 65 år.

Camilla Bratt tycker att det är bättre med månadsbelopp än en klumpsumma.

– Det är ofta svårt att fastställa om någon är bestående arbetsoförmögen, vilket gör att många kan få vänta i flera år på ett engångsbelopp. Med månadsersättning är det även möjligt att arbetspröva.

Man ska svara sanningsenligt och utförligt på de frågor man får från försäkringsbolaget.

– Om du skriver att barnet är helt friskt, trots att det inte stämmer, gör de ingen riskbedömning. Men om ni senare söker ersättning och de upptäcker i journalerna att ni undanhållit uppgifter, får ni ändå ingen ersättning.

– Det är den vanligaste frågan vi får men det finns inget bra svar på den frågan. Det viktiga att du själv jämför villkoren för att den försäkring som passar ditt barn och din plånbok.

Mer läsning

Annons