Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilka viner bör luftas?

/
  • De flesta viner vinner på att luftas ett tag i en karaff. Syret i luften gör att vinet blir mjukare och att aromerna accentueras.

Brukar du dra ur korken ur vinflaskan en stund innan måltiden för att lufta vinet?
Det kan du låta bli. Det gör definitivt ingen skillnad för vinets smak även om flaskan står öppet i flera dagar.

Annons

Det är nämligen syret som luftar vinet. Den lilla yta som blir i flaskmynningen är för liten. Luftning ska ske i en vinkaraff eller i ett annat större kärl med minst en decimeters diameter.

Vilka viner mår bra och utvecklas då med luftning?

De flesta unga viner, speciellt kraftfulla röda, med tydlig strävhet. De kan vara mycket slutna inledningsvis, men öppnar upp sig och blommar ut med någon timmes luftning.

Äldre, lagrade viner med utvecklad bouquet bör man dock vara försiktig med, de fina nyanserna kan då i stället försvinna med för lång luftning.

Äldre viner bör i stället stå upprätt en dag för att fällningen ska sjunka till botten, därefter häller man vinet i en karaff och låter den sista skvätten med fällningen bli kvar i flaskans botten (så kallad dekantering). Vill man sedan servera vinet ur flaskan så är det bara att skölja ur den och återföra vinet.

Vinner även vita viner på luftning?

Ja, definitivt. En halvtimme i karaff kan göra underverk även med ett billigt vitt vin.

Det som sker under luftningen är att det uppstår en forcerad mognadsprocess. Sträva och skarpa drag rundas av och aromerna träder fram tydligare.

Du kanske ibland har upplevt att det sista glaset, efter någon timme, under en måltid smakar bättre än det första. Då kanske du tror att ditt omdöme förändrats med ruset, men det har att göra med att vinet då hunnit bli luftat. Hade det varit i en karaff ett tag innan så hade den första klunken smakat lika gott som den sista.

Mer läsning

Annons