Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viner som värmer

/

Det är dags för bolagets vinterlansering. Nu är det viner som passar till vinterns mustiga maträtter som gäller.

Annons

Vinerna som nu släpps finns i större upplagor och ska finnas i butik i tre månader, till skillnad från de exklusiva nyheterna i små volymer som släpptes den 1 november. Vinerna sägs vara utvalda för att speciellt passa den mer rustika, mustiga vintermaten.

Den gemensamma nämnare jag finner i flertalet rödviner är att många är strama och strävt garvsyrerika, och därmed klart matkrävande. Allra bäst passar de nog till älgstekar och grytor. Inget att smutta på som sällskapsvin. Med några undantag.

Läcker druva
Ett häpnadsväckande tillgängligt vin på den annars sturska tannatdruvan är Domaine Pichard från franska Madiran. Vinet bjuder på komplexa mognadstoner med inslag av stall och piptobak och är både smak- och prismässigt ett riktigt kap.


Riktigt gott och köpvärt är även italienska Il Rustico del Pozzo Bueno som gjorts på den ovanliga, men läckra, lacrima-druvan. Från samma förnämliga vinland kommer även mulligt bäriga La Luna Maremma Rosso.

För alla som uppskattar den traditionella, mogna riojastilen kan Senorio de Unuela Reserva Edición Limitada bli en ny favorit då det bjuder på vinstilens kännetecken i generösa mått.


Örtigt grönt
Det chilenska cabernet sauvignon-vinet Aliwen Reserva med typiska svartvinbärstoner i tillgänglig stil, utan påtaglig strävhet, kan säkert också många uppskatta.

Bland de få vita nyheterna är Jordan Chardonnay ett utmärkt val om man är ute efter en smakrik, fatlagrad chardonnay. Går lika bra till smakrika fiskrätter som till kyckling och ost. En syrafriskare stil exponerar det vita Bordeauxvinet Port de la Lune Sauvignon Blanc vars smak drar åt det örtigt gröna hållet. Bra fiskvin till en syrlig getost.

Sune Liljevall

Mer läsning

Annons