Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinlandet som alla älskar

/
  • Vinlandskap. I Italien odlas vin i alla regioner från norr till söder. Det finns därför en mångfald av stilar och druvsorter. På bilden vingårdar i Toscana.

Italien är världens mest spännande vinland just nu. Det tycker vinkännarna och även gemene man tycks hålla med. Landet ligger på andra plats försäljningsmässigt på Systembolaget - bara Sydafrika säljer något mer.

Annons


Det är främst de röda som är storsäljare, var femte liter rött vin som vi svenskar drack förra året var italienskt

Italien är världens största vinproducent. Mest produceras enkla bordsviner, men andelen högkvalitetsviner har på senare år ökat betydligt.


Utveckling
Landet har haft en fantastisk kvalitetsutveckling på kort tid. Man kan nästan säga att det hänt mer inom den italienska vinnäringen de senaste 20 åren än det gjorde från romartiden fram till dess. För i Italien var vin tills helt nyligen en jordbruksprodukt bland andra, en enkel lokalproducerad bordsdryck som man okritiskt klunkade i sig.

Egentligen var det tills nyligen bara distrikten Piemonte, Toscana och Veneto som hade viner av någon kvalitetsstatus och exporterade.


Druvsorter
I dag finns en uppsjö av intressanta och goda viner på lokala och regionala druvor i hela landet, och variationsrikedomen är stor, då Italien är välsignat med en mängd olika druvsorter med personlig karaktär. Oftast får dessa själva spela huvudrollerna i vinerna. Men allt fler mycket goda exponenter, med en viss andel franska kvalitetsdruvor - främst cabernet sauvignon - i mixen, produceras också. Och amarone, som görs på torkade druvor, i Valpolicella-distriktet, har blivit hetaste trend.

Italien är faktiskt det enda europeiska land som ökat sin export på vinets världsmarknad, där annars de nya utomeuropeiska vinländerna ständigt flyttat fram sina positioner.


Sune Liljevall

Mer läsning

Annons