Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Volvo varslar 1 500

/

Nu kommer ett nytt storvarsel från Volvo.

Annons

Varslet kommer knappt två veckor efter att Volvokoncernens aktieägare drygt fyra miljarder kronor i aktieutdelning. Ett beslut som fick kraftig kritik på bolagsstämman i början av april.
Volvos presschef Mårten Wikforss förstår att det sticker i ögonen.
– Ja, det vet vi att det gör med tanke på diskussionerna på stämman, men det är ett ägarbeslut. Företaget måste jobba för att anpassa kostnaderna efter rådande läge och de fortsatta försäljningsnedgångarna gör att vi har tvingats ta till varsel. Det är beklagligt, säger Volvos presschef Mårten Wikforss till TT.
Förhandlingarna med facket startar enligt Wikforss tämligen omgående. Samtidigt pågår lokala förhandlingar om att införa ett system med sänkt lön och sänkt arbetstid enligt modellen som IF Metall och arbetsgivarna i Teknikföretagen kommit överens om.
– Vi är positiva till en sådan lösning och det kan göra att färre varsel effektueras. Vi vill givetvis slippa att skiljas från fler duktiga medarbetare, säger Mårten Wikforss utan att vilja gå in på hur många jobb som kan räddas.
På fredag kommer Volvos rapport för första kvartalet. Den lär vara dyster. Hittills har Volvo presenterat siffror över hur lastbilsleveranserna har rasat under årets första två månader. Runt en halvering sett på hela världen. På vissa marknader, som den i Östeuropa var nedgången över 90 procent i februari.
– Utifrån det vi har redovisat så finns det inget som ser positivt ut. Efterfrågan fortsätter att vara låg, säger Mårten Wikforss.

I Göteborg och Umeå berörs 655 kollektivanställda vid Volvo Lastvagnar. 125 tjänstemän får gå på Volvo Construction Equipment i Eskilstuna, Hallsberg och Braås. Dessutom kommer 100 konsulter att få lämna bolaget.
Volvo Penta varslar 56 kollektivanställda och 52 tjänstemän i Göteborg och Vara. På Volvo Powertrain får 655 personer gå, varav 600 är kollektivanställda, vid anläggningarna i Skövde och Köping.

Varslen är en konsekvens av raset på världsmarknaden för tunga fordon. Redan i februari meddelade Volvokoncernen att personalen, som tidigare var drygt 100 000, ska minskas med cirka 16 000, varav nästan 8 000 i Sverige.
Volvokoncernen har sedan i höstas varslat omkring 6 000 personer i Sverige om uppsägning.

”Vi har pågående diskussioner med de fackliga avseende arbetstidsförkortning och ser positivt på att kunna genomföra delar av dessa varsel med en sådan lösning. Dessa överenskommelser görs då lokalt och anpassat efter verksamhetens behov”, skriver Stefan Johnsson, i Volvos koncernledning i pressmeddelandet.

Mer läsning

Annons