Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Webb-tv: Ericsson slår igen fabriken i Gävle

(Uppdaterad 16.55) Ericsson varslar samtliga 856 anställda på fabriken i Gävle. Bakom beslutet ligger ett teknikskifte. Nya produkter kräver mindre arbete, enligt Ericsson. I Borås varslas 90 tjänstemän av totalt 1 037 anställda.

Hör du till de drabbade? Vi vill gärna att du hör av dig, mejla redaktionen@arbetarbladet.se.

Annons

Ericsson har redan inlett mbl-förhandlingar om att avveckla verksamheten i Gävle och dra ner personalstyrkan i Borås. Avvecklingen berör alla 856 anställda i Gävle. I Borås varslas 90 tjänstemän av totalt 1 037 anställda.

”Det är en tung dag för oss i dag”, säger Carl-Henric Svanberg, vd och koncernchef för Ericsson.
”Vi måste minska antalet anställda inom produktionen eftersom arbetsinnehållet i våra produkter minskar samtidigt som vi blivit mer effektiva. Det är ett hårt slag mot Gävle och Borås.”Göran Zetterlund, koncernfacksordförande för Metall på Ericsson, är kritisk till Ericssons beslut och han är tveksam till bolagets motiveringar om att övergången till IP-teknik ligger bakom nedläggningen.
– Det är inte hela sanningen. Det är också omkring 350 jobbtillfällen som försvinner till lågkostnadsländer som till exempel Estland, Kina och Indien. Det är en fruktansvärd tragedi för Gävle. Från fackligt håll är vi starkt kritiska till det underlag som har lagts fram, säger Zetterlund.

Göran Zetterlund är också kritisk till tidpunkten som företaget valt för att ta beslutet.
– Det är en sällsynt dålig vald tidpunkt när det är två veckor kvar till jul. Men det visar att man har noll i empati och en stor respektlöshet, säger han till TT.

I Gävle tillverkar Ericsson radiobasstationer och nu lanserar företaget en ny familj som kan kombinera 2G, 3G och även nästa generation, 4G, i samma kabinett. De nya stationerna är också enklare att producera.
– Med detta avvecklar vi här i Gävle och slår samman produktion i befintliga orter i Sverige: Kumla, Katrineholm och Kista. Och även i Tallinn, säger Jan Wassenius, produkt- och logistikchef på Ericsson till TT.


Näringsminister Maud Olofsson (C) bedömer att det handlar om ett teknikskifte och hon ser utvecklingen som oundviklig.
– Ericsson är kanske bara ett exempel på vad som kommer att ske framöver. Vi står inför ett teknikskifte och ett skifte utav vad det är som företagen tjänar pengar på. Och då måste Sverige ligga långt fram och ta ledningen.

Näringsministern betonar hur centralt det är att ett bolag är snabbt i vändningarna när förutsättningarna ändras.
– Det som är viktigt i en sådan här omstrukturering är att man agerar snabbt så att man kan etablera sig i den nya verkligheten. Och där har jag en väldigt stor tilltro till Ericsson eftersom de har varit duktiga tidigare, säger Olofsson.

(TT)

 

Annons