Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Westlings operation lockar donatorer

/

Nyheten om Daniel Westlings njurtransplantion innebar en rusning – flera hundra nya donatorer registrerades under torsdagen.

Annons

Anmälningarna till Donationsrådet ökade kraftigt sedan det blivit känt att kronprinsessans blivande make Daniel Westling har genomgått en njurtransplantion.
– Det har kommit ganska många fler anmälningar i dag jämfört med en vanlig vardag, säger Åsa Welin, verksamhetschef vid Donationstrådet, till TT.

Enligt Dagens Nyheter på nätet hade det klockan 15 på torsdagseftermiddagen kommit in hela 416 anmälningar till donationsregistret. En vanlig vardag är siffran omkring 100 per dag, men i den siffran ingår även de som redan är registrerade och som anmäler ändringar.

Beskedet om Westlings operation kom sent på onsdagskvällen.
– Daniel Westling har genomgått en njurtransplantation på Karolinska sjukhuset och han mår mycket bra, sade hovets presschef Nina Eldh.Donator var hans pappa Olle Westling och operationen genomfördes utan komplikationer.
Orsaken till transplantationen är en medfödd men inte ärftlig sjukdom som har lett till nedsatt njurfunktion och enligt hovet har behovet av en kommande operation varit känt sedan länge.

Det finns flera fördelar med att få en njure från en levande givare: kortare väntetid, mottagaren kan eventuellt slippa dialys och njurar från levande givare fungerar bättre på sikt.

Det händer att människor hör av sig och vill donera en njure medan de är i livet.
– Vi har gjort några sådana transplantationer i Sverige där en person har donerat helt anonymt, säger Åsa Welin.

Men det är enligt henne väldigt sällsynt. Det vanligaste är att en anhörig donerar en njure.
Victoria på Grönland
– Jag tror att det finns en stark önskan om att hjälpa en annan människa om man har möjligheten. Man klarar sig ganska bra med en njure.

I samband med att Daniel Westlings transplantation uppmärksammas hoppas hon att fler nu tänker efter och aktivt tar ställning i frågan.

När Daniel Westling opererades var kronprinsessan Victoria på Grönland tillsammans med kronprins Frederik från Danmark och kronprins Haakon från Norge. Att hon åkte dit trots operationen är helt naturligt, tycker hovreportern Catarina Hurtig.
– Kronprinsessan kan ju inte rimligen påverka hur operationen går. Självfallet har de pratat om det noga innan, och om riskerna som finns. Om det värsta skulle hända vid ett sådant tillfälle skulle hon ju omgående flygas hem, säger Hurtig.

Mer läsning

Annons