Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Allsvensk fotboll för dyr

Gävle är den kommun som betalar näst mest per åskådare för allsvensk fotboll. Trots att Strömvallen är en av de äldsta arenorna. Det visar en undersökning som tidningen Dagens Samhälle har gjort.

Tidningen har jämfört vad kommunerna som har allsvenska fotbollslag betalar i driftbidrag, sponsorstöd och eventuellt elitbidrag till arenan där fotbollsklubben spelar. Det visar sig att två föreningar som har gamla och slitna arenor, Trelleborg och Gävle, har de relativt sett högsta kostnaderna. Förklaringen är att båda klubbarna dras med låga publiksiffror.

Därför blir Gävles kostnad för Strömvallen, i fjol knappt 5 miljoner kronor, till en kostnad på 95 kronor per åskådare eftersom den totala publiksiffran under säsongen var 52 495 personer.

Carina Blank (S), kommunalråd i Gävle, tycker att tidningens sätt att räkna är konstigt.

– Det har aldrig varit relevant för oss att räkna så där. Det finns andra saker som tv-tid, annonser och marknadsföring av Gävle som vi värderar när vi betalar, säger hon.

Kostnaden för Strömvallen och Gefle IF kan också jämföras med de 40 miljoner kronor kommunen under 2010 betalade för konserthuset och symfoniorkestern, vilket Dagens Samhälle även konstaterar.