Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aarni är glödhet

Bara två fullträffar på de sju första matcherna. Därefter gjorde Mikko Aarni nio (!) mot Boltic och Vetlanda.

SAIK-anfallaren är med andra ord i hysterisk målform inför dagens ”hemresa” till Haparanda, laget han nobbade i våras.

Annons

Den vindsnabbe finländare är inne på sin femte säsong i Sandvikens AIK. Men innan han skrev på ett nytt kontrakt var han länge i valet och kvalet. Flytta hem till Torneå, slutföra ingernjörsutbildningen och spela för Haparanda-Tornio, eller stanna kvar?

– Jag vet inte hur nära det var att jag flyttade hem, men jag funderade en del över framtiden. Det som blev avgörande var att jag kunde göra så mycket (med utbildningen) i våras och att SAIK ville ha mig kvar. SAIK var hela tiden mitt förstaalternativ, berättar Aarni, som är uppväxt i Torneå, Haparandas tvillingstad.

– Det blir ju mer och mer samma stad, de växer ihop. Jag bodde i en lägenhet som var 400 meter från Sverige och Ikea som byggdes för några år sedan i Haparanda ligger bara 200 meter från gränsen.

Han har spelat bandy i Torneå, som finns kvar i den finska ligan och leder densamma efter några omgångar, och i svenska division 1 för Kalix – det var därifrån han kom till SAIK. Däremot har han aldrig spelat för kvällens motståndare, Haparanda-Tornio bildades ju så sent som 2007.

Ändå blir det en speciell resa för Aarni.

– Det kan man lugnt säga. Jag känner hela laget där och det kommer att vara många vänner och släktingar på läktarna. Det blir kul, säger han.

Det blir också en utmaning för den snabbskrinnande 29-åringen. På de två tidigare mötena med Haparanda-Tornio har han aldrig lyckats göra mål. Men med tanke på den form han är i borde förutsättningarna finnas den här gången.

Senast mot Vetlanda blev det fyra fullträffar och i omgången innan satte han fem kassar i 17–3-matchen mot Boltic.

– Det hör inte till vanligheterna. Det blev som en ketchupeffekt, först ingenting och sedan kom allt, säger Aarni, som dessförinnan hade mäktat med bara två mål på de inledande sju matcherna.

– Jag kanske var lite trött. Det var många matcher och samtidigt hård träning, då är det naturligt att det går upp och ner. Men nu känns det bättre. Och det sätt som vi spelar bandy på nu passar bra för mig, lite mer ryskt och med Misha (Svechnikov) som kommer med fart.

Hans produktion under de fyra första åren i SAIK har legat ganska konstant strax under ett mål per match i snitt. Med målexplosionen mot Boltic och Vetlanda kan han ha ett nytt personbästa i sikte.

– Jag hoppas att jag gör fler mål än tidigare säsonger. Det skulle vara roligt, säger Aarni.

• Och något mål mot Haparanda skulle inte sitta fel, eller?

– Nja, jag känner inte att jag behöver bevisa något för dem där uppe. Det viktigaste är att vi vinner, och det blir inte någon enkel match.

Mer läsning

Annons