Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla vi som hatar allsvensk fotboll i Gävle klappar nu

Jag har hört rösterna förut, jag har känt den allt starkare motvinden och jag har funderat länge över alla bortvända ansikten och tigande dignitärer.

Nu är jag säker.

Gävle vill inte ha allsvensk fotboll i stan.

Gävle kommun vill absolut inte ha allsvensk fotboll i stan.

Så kunde inte GIF ha skött sina kort och åkt ur redan i år, va?

Annons

– man kan tycka vad man vill om att elitklubbar ska sitta och glufsa räkmackor så det stänker om det.
Men den som har följt Gefle IF vet att lyxlivet och lyxliret stannar på en nivå av en korv med bröd – ofta utan senap.
Därför är veckans utspel, att kräva att GIF inte bara betalar hyran, utan även betalar extra för att man tränar på den kommunala anläggningen Strömvallens uppvärmda konstgräs, ett tydliggörande av inställningen.
Det är inte pengarna i sig, 600 000 kr behövs naturligtvis för att få en kommunal budget att gå ihop.
Det är oförståelsen, och det är det fullständiga förakt för GIF som jag hukar inför.

visar noll respekt för den identitet som GIF odlat upp under fem allsvenska år, och som egentligen borde vara varje S-märkt kommuns dröm när det nalkas valår.
GIF står för så mycket av gammeldags värderingar av långsiktigt tänkande, om utvecklande av individer och av, ja just det – solidaritet.
Om det hade suttit tjänstemän och politiker och skrattat överseende i andra kommuner hade jag inte blivit överraskad – för det kan vara svårt och till och med omöjligt att på avstånd förstå vidden av sportsliga och ekonomiska trollerikonster.
Men att folk här i vår stad, här i våra kommunala korridorer, inte bättre har förstått och bättre värderar Gefle IF:s ständiga strid för att överleva mot övermäktiga motståndare.
Det är plågsamt och pinsamt.

inte särskilt svårt att dra ut parallellen från den här lilla ekonomiska utvikelsen till det senaste årets händelser i Strömvallenfrågan.
Jag är inte den som ger upp.
Men när Gävletidningarna tidigare i höstas berättade om att kommunen satt igång och skissat och räknat på ett förslag B för Strömvallen, så skrev jag mina artiklar och krönikor med den ständiga förvissningen om att allt tjatter, jidder och pladder bara handlade om att hänga över en stor, våt filt.
Läktarkramarna kommer att kunna dansa ringdans kring det förslag C, eller D eller varför inte F som Strömvallen till slut blir offer för – och de kommer att kunna göra det tillsammans med sina kompisar som så gärna, så troget och så förfinat förhalar all utveckling.

nämligen nu unisont nu från, tja, vad vet jag – 47, 65 eller 85 personer i staden Gävle.
”Gefle IF – ut ur allsvenskan. Gefle IF – ut ur allsvenskan. Gefle IF – ut ur allsvenskan”
Jag kan ibland bli mörkblå i ansiktet av stångas mot den lågmäldhet, försiktighet och ibland fullständiga osynlighet som Gefle IF kan visa upp. Men jag vet också att bakom oviljan av att spänna bröstet finns just en vilja att jobba hårt, hårt, hårt för det man tror på.
GIF är egentligen den mest osexiga och tråkiga idrottsklubb som finns. Men tävlingen fyra nyanser av grått vinner man överlägset varje år.
Det är något att vara stolt över, för titta söderut. Hammarby IF, Örgryte IS och troligen Djurgårdens IF skulle gärna byta plats med GIF.

gå i fällan och skriva att i Gävle händer det aldrig något – för då slår kulturskribentkrokodilens käftar igen runt mig.
Jag nöjer mig med att konstatera att Gävle kommun tycker att Gefle IF ska träna inomhus inför den allsvenska fotbollssäsongen, och att Idrottsstaden Gävle verkar ha ett bäst-före-datum satt runt 1925.

Mer läsning

Annons