Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandyns spelschema drar ut på tiden

Om drygt två månader startar elitserien i bandy.

För Sandvikens AIK:s del k-a-n det bli hemma i nya Göransons Arena mot Edsbyn någon gång månadsskiftet oktober/november då premiäromgången finns inplanerad.

Men frågetecknen hopar sig kring ett spelschema som ännu inte är spikat.

Annons

– Allsvenska serieföreningen som ska fastställa ett spelschema har inte lyckats med det än vilket är ytterst beklagligt, säger Tomas Larsson som är den som sysslar med frågan för Sandvikens AIK:s del.

Några olika förslag har passerat revy under våren och sommaren men när klubbarna har haft åsikter har det hela dragit ut på tiden och nya reviderade upplagor har fått tillverkats. I normala fall brukar det fastslagna spelschemat vara klart i maj.

– Det är klart att det ställer till problem för alla inblandade. För oss är det självklart svårt att göra en planering och sälja arrangemang till sponsorer när vi inte vet matchdagar eller vilket lag vi kommer att möta, säger Larsson.

I går morse landade det senaste förslaget på hans skrivbord. Nu ska alla klubbar titta på det och har till i morgon på sig att komma med synpunkter och få till eventuella ändringar.

– Jag kan säga att det i-n-t-e kommer att bli det slutgiltiga och fastslagna programmet. Men förhoppningsvis behövs det inte så många justeringar så att det kan ligga ett färdigt schema så snabbt som möjligt.

För SAIK:s del har de tidigare förslagen inte inneburit några större problem. Några små ändringar som enkelt kunde fixas till. Även den här gången finns det några smärre problem.

– Jag har tittat lite hastigt på det och ser en vecka i slutet i av november där vi enligt det här ska möta Haparanda borta på onsdagen, Vetlanda borta på fredagen och så avsluta med Hammarby hemma på söndagen. Det känns alldeles för jobbigt och där kommer vi att försöka få en ändring till stånd.

Det är ju dessutom ytterligare 13 lag som ska säga sitt i frågan innan det hela är klart.

– Vi kommer aldrig att få ett spelschema som alla är hundra procent nöjd med – så är det ju alltid. Grejen med det här är att det skulle ha varit klart för länge sedan, säger Larsson.

Fram till i år har det varit Svenska bandyförbundets tävlingskommitté som har skött det här arbetet. Nu blev det en förändring där allsvenska serieföreningen har allt ansvar för att pussla ihop den här delikata uppgiften som ett spelschema innebär.

– Jag vet inte om dom har underskattat arbetets storlek eller vad det beror på. Det är ett oerhört jobb som kräver fler än en man som jobbar med det hela då det dessutom är så tidskrävande, säger Larsson.

Nu står SAIK där och vet inte så mycket mer än så. Enligt den pappersbunt som dök upp i går är det i alla fall Edsbyn som kommer till Göranssons Arena någon av dagarna fredag, lördag eller söndag vecka 44.

– Det lutar väl åt att det blir så. Men det går inte att gå ut med det än då det inte är hundraprocentigt. Det enda vi egentligen vet är att annandagsmatchen kommer att spelas borta mot Broberg. Allt det andra är det säkrast att vänta med till det är definitivt.

Men för alla SAIK:are som redan nu är nyfikna på sitt lag så drar försäsongen i gång på allvar. Redan nu på fredag slår portarna upp i nya fina hemmahallen. Västerås SK kommer till Sandviken för den första riktiga bandymatchen i arenan. Sedan är det hela igång och totalt är det fyra träningsmatcher på hemmaplan i slutet av augusti och början av september. Champions Cup spelas i Edsbyn i mitten av den månaden och sedan kommer ju också World Cup till Sandviken i oktober.

Mer läsning

Annons