Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolagisering är ingen lösning på problemen i SAIK

Bolagisering.
Så har en del klubbar försökt lösa sina ekonomiska kriser – med viss framgång.
Men i SAIK är det inte aktuellt.

Annons

Hammarby, Broberg och Boltic har alla tre bildat aktiebolag som en följd av ekonomiska kriser.

Den förstnämnda klubben anses av somliga vara ett föredöme när det gäller att hantera stora ekonomiska problem, även om den senaste kvartalsrapporten visade på en förlust på 1,5 miljoner kronor.

I Söderhamnslaget Broberg var bolagiseringen ett nödvändigt sätt att bli kvitt sina skulder och på samma sätt har man tänkt i Boltic.

Peter Olsson i bandyförbundets ekonominämnd förklarar.

– Att bolagisera kan innebära antingen att man får in friskt kapital, eller att man kvittar skulderna gentemot aktier, säger han.

– Men det är ju en engångshändelse. Samtidigt som en bolagisering ställer högre krav på redovisning och ekonomi, eftersom man lyder under Aktiebolagslagen när man inte längre är en ideell förening, fortsätter Olsson, som därmed har kommit in på det som eventuellt skulle räknas som nackdelar.

SAIK har leverantörsskulder på två miljoner kronor, exakt den summa som Broberg fick in i aktiekapital när man bolagiserades.

Att göra på det sättet för att bli kvitt sina skulder är dock inte den väg SAIK kommer att välja, enligt ordföranden Lars-Olof Skoog.

– Visst förekommer det ordet i vår vokabulär, men just nu är det inte aktuellt. Faktiskt inte, säger han.

– Vi måste göra de här bitarna först, få ordning och reda på ekonomin. Visst skulle vi kunna lösa bort våra leverantörsskulder mot aktier, men om vi inte har en sund verksamhet spelar det ingen roll vilken form föreningen drivs i. Resultatraden i bokslutet måste ändå vara positivt om vi ska kunna hålla på.

Lars-Olof Skoog hade en hektisk måndag när storleken av SAIK:s ekonomiska kris blev känd. Han säger ändå att han har fått många positiva reaktioner ”ute på byn”.

• Är det en medveten strategi att ni är mer öppna med vad som händer i klubben?

– Ja, jag lovade årsmötet att vi ska ha en öppen dialog och kommunikation med allt och alla, och inte försöka dölja något. Att inte ha en transparens i en så pass välbevakad organisation är bara att lura sig själv.

Mer läsning

Annons