Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Claesson tar plats och stortrivs i Portland

För några veckor sedan var Johan Claesson i Puerto Rico. Tio timmars flygning och två matcher på tre dagar.
Välkommen till proffslivet i USA med Portland Timbers.
– Det är minst sagt annorlunda än i allsvenskan med Gefle IF, säger Johan och skrattar.

Annons

Det var för äventyrets skull som han efter fyra säsonger i GIF lämnade i vintras. Johan fyller 28 år år i augusti och det var nu eller aldrig som ett proffsäventyr hägrade. Han hamnade i Portland i den amerikanska NASL-ligan.

– Jag hade tur och det här är en riktig ”soccertown”. Visst är baseboll, amerikansk fotboll, hockey och basket mycket större. Men det finns ett genuint fotbollsintresse också och vi har i snitt någonstans mellan 8 000–10 000 åskådare på hemmamatcherna. Det brukar bli ett bra tryck.

Det hörs att han stortrivs med tillvaron.

– Det är perfekt här – både på och vid sidan om planen. Fotbollsmässigt har det fungerat helt okej och det blir bättre och bättre. Staden Portland är lagom stor och nu har högsommarvärmen kommit. 28 grader varmt och solen lyser från en klarblå himmel. Jo, jag har det bra här...

På de tre månaderna har han varit i USA har kanske den största omställningen varit själva fotbollen. Den är inte lik den svenska som bedrivs i allsvenskan.

– Nä, det är nog det minsta man kan säga. Det är svårt att förklara, men det känns lite som allting här borta – tempot är väldigt högt. Det är väl som i NHL-hockeyn med mycket tuta och kör. Det har varit en tuffare omställning än jag trodde från början. Men nu börjar allt falla på plats där också.

Just Portland har ett bra lag med många välutbildade spelare. Taktiskt sätt håller laget bra klass och när Johan gör en jämförelse med allsvenskan så håller Timbers hyggligt.

– Ja, det tror jag. Vi skulle nog vinna några matcher och plocka lite poäng hemma. Men som liga betraktat är den sämre än allsvenskan. Det skiftar i kvalitet mellan lagen. Kanske lite väl mycket.

Hans Portland spelar i den liga som heter NASL och inte i MLS där lag som Los Angeles med David Beckham och Seattle med Fredrik Ljungberg huserar i.

– Jag vet inte om den är jättemycket bättre men den är säkert jämnare och garanterat stor skillnad på pengarna. Portland har just fått klartecken och kommer att spela i Major League Soccer från säsongen 2011. Det snackas det mycket om här borta.

Men Portland flänger och far en hel del i den liga man befinner sig i just nu också. Kanadensiska lag som Vancouver och Montreal står för motståndet och för några veckor sedan tog Portland flyget till Puerto Rico.

– Vi flög i tio timmar och sedan var det två matcher mot dom på tre dagar. Det är inte som hemma precis med en eller högst två matcher på en vecka. Här är det mera oregelbundet och det sliter när man inte är van.

Men det går bra för både laget och Johan. Efter nio matcher ligger Portland med i toppen av tabellen med bara en förlust. Senast blev det seger hemma med 1–0 mot Montreal. Johan har tagit en ordinarie plats och spelat i alla matcher hittills. Inga mål men stabilt mittfältsspel – och precis som i GIF med nummer elva på ryggen.

– Jag har haft tur och fått tränarens förtroende. Allting fungerar bra vid sidan om också. Klubben har fixat ett perfekt boende och det är lätt att hitta och ta sig fram i staden. Vi bor i Chinatown så det blir mycket kinamat, berättar Johan med ett nytt skratt.

Vi innebär också kompisen Antou Jallow som har spelat i både Sirius och GIF tillsammans innan det här äventyret. Jallow har tidigare erfarenhet från spel i USA och har också dubbelt medborgarskap. Med både svenskt och amerikanskt pass. Men han har inte fått spela än.

– Nej, han har hoppat in i en match. Men hans tid kommer nog också. Det var i alla fall skönt att vara två i början när vi kom hit och inte visste hur allting fungerar.

Via skype, mail och internet håller sig Johan uppdaterad med vad som händer här hemma. Han har fortfarande kontakt med några gamla lagkompisar i GIF och noterar belåtet framgångarna den här våren.

– Jätteroligt. Vi hade en tung säsong i fjol och fick kämpa hela tiden. Nu verkar det ha släppt ordentligt.

Men några planer att flyta hem har han inte.

– Nja, jag har ett kontrakt på ett plus ett år och har inte tagit något beslut om framtiden än. Jag hade pluggat färdigt förra sommaren och nu spelar jag bara fotboll här och trivs ju jättebra. Vi får se i höst.

Ligan kör på under hela sommaren och avslutas någon gång i september med ett slutspel.

– Som sagt – det liknar ingenting av fotbollen hemma. Men det är jäkligt kul...

 

Annons