Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dahlberg vet hur GIF ska hålla sig kvar

Förlusten mot Häcken ledde till dålig nattsömn för Mikael Dahlberg – men knappast uppgivenhet.

Annons

I fjol spelade han med Djurgården som hade ett ännu knivigare läge än Gefle IF i år.
– Förhoppningsvis har jag nytta av det nu, säger han.

Odiskutabla 0–2 hemma mot Häcken, nedflyttningsplats i tabellen och guldjagande Helsingborg på bortaplan efter EM-kvaluppehållet i nästa match. När Mikael Dahlberg säger att det var svårt att sova är det lätt att förstå honom. 25-åringen basunerades ut som ett av Gefle IF:s största nyförvärv någonsin när han skrev på ett tvåårskontrakt i januari, men var en av alla som inte levererade när det som bäst hade behövts.

– Det är klart att jag är besviken. Men vi ska försöka se lite nyktert på det också, och inte bara ta in en massa känslor. Vi måste försöka skala av det och se till prestationen, säger Dahlberg.

Förra året spelade han i Djurgården och fick vara med om något som liknar det som alla GIF-spelare går igenom nu. Stockholmslaget låg sist med tre omgångar kvar och var piskat att ta tre raka segrar bara för att nå kvalplatsen. Något man lyckades med, trots två man utvisade mot Örgryte i den första av tre ödesmatcher. Djurgården vann sedan kvalet mot Assyriska och hängde kvar i allsvenskan.

– Förhoppningsvis har man någon nytta av det nu, att jag har varit med både i toppstrid och bottenstrid. Man får lära sig att spela matcher som är viktiga, säger Dahlberg.

Det han framför allt lärde sig av erfarenheten med Djurgården var att inte lägga någon energi att titta på tabellen och kolla vad motståndarna sysslade med.

– I slutändan är det så att om vi vinner matcher och tar de poäng vi ska så kommer vi att ta oss ur situationen. Man ska inte titta för mycket på tabellen eller lyssna för mycket på folk. Det är ju kul att folk är engagerade, men lyssnar man för mycket på snacket om att det här var jätteviktiga poäng som förlorades i sista sekunden – för det var det mot Mjällby – och låter det styra det man gör så har man problem.

Dahlberg pratar mycket om att han och medspelarna måste fortsätta våga. Exempelvis som Jonas Lantto gjorde senast när han försökte sig på en tvåfotare efter ett inkast på offensiv planhalva. Dribblingen misslyckades och Häcken kunde kontra in 0–1.

– Vi kommer inte att göra mål om vi inte själva försöker i såna lägen. Både Lantto och James (Frempong) är på planen för att vara kreativa, och då måste de ha tillåtelse att misslyckas, säger Dahlberg.

– Det är väl rent generellt, att bara för att vi är i ett jobbigt tabelläge ska vi inte börja göra fel saker och ta enkla beslut av rädsla. Då har vi riktiga problem – vi måste ha ett stort mod även om vi är inne i en jobbig situation.

När Dahlberg kom till Gefle IF såg han fram emot att slippa hattandet i Djurgården – där spelade han mittback, mittfältare och anfallare – för en utpräglad forwardsroll. Nu har han spelat mittfältare ända sedan cupmatchen mot Örgryte under VM-uppehållet – och trivs bra med det.

– Under vårsäsongen var det många matcher där jag kände att jag inte var tillräckligt bra, jag presterade inte på den nivå jag skulle vilja. Så då var det lite nytt ändå att börja spela mittfältare, säger han.

– Jag har erfarenhet från tidigare år att om man hoppar runt på olika positioner, då är det dummaste man kan göra att gå omkring och fundera för mycket och undra vad tränarna tänker och vad som händer. Jag har bestämt mig för att var det än blir och vilken position det än blir så accepterar jag det rätt av. Och i det läge laget befinner sig finns det inte så mycket utrymme att fundera på var man själv skulle passa bäst.

Är du nöjd med ditt spel som mittfältare?

– Det har känts ganska bra, men jag är besviken på de sista två matcherna. Där tycker jag inte att jag har varit tillräckligt bra.

Vad kan du förbättra?

– Jag vill våga ta in bollen mer och vara ännu skickligare med bollen, både i passningsspelet och i mottagningar och vändningar. Och bli bättre på omställningen från att jobba jäkligt hårt och vara uppe i varv när man försvarar till att vara avslappnad när man själv har bollen.

Mikael Dahlberg gjorde inget mål för Djurgården förra säsongen och står på noll även den pågående. Hans långa måltorka är ett ämne som ofta kommit på tal, men inte lika frekvent sedan han tog steget ner i banan.

Du slipper tänka på det som mittfältare?

– Ja, men det är inte så att jag inte vill spela forward för att jag har haft måltorka. Det får aldrig bli en aspekt, att man på något sätt är rädd eller att det blir en undanflykt. Men självklart blir det en annan position. Båda våra innermittfältare har ganska balanserande uppgifter, det är sällan vi är inne i straffområdet.

Dahlberg sade tidigare i intervjun att det gäller att inte titta för mycket på spelprogrammet. Han kan ändå inte låta bli att konstatera att det ser ganska gynnsamt ut med flera av bottenkonkurrenterna kvar att möta, dessutom på hemmaplan i några fall.

– Vi fixar det här, säger han bestämt.

Mer läsning

Annons