Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel ende svensk som hoppas på rysk seger i World Cup

För några år sedan fanns det ett helt landslag i Ryssland.
Men tiderna förändras, den här säsongen är Daniel Eriksson, Dynamo Kazan, ende svensk i ligan.
Nu är han tillbaka för att vinna World Cup i Sandviken.

Annons

Många trodde nog att ryssarna hade ringt till fel Daniel Eriksson när det visade sig att SAIK-liberon hade fått påringning från Kazan i somras, namnen Daniel ”Zeke” Eriksson har ju tidigare spelat flera säsonger på rysk mark.

Men det var inget misstag, och Daniel Eriksson tackade och tog emot. SAIK släppte dessutom sin spelare, efter att tidigare under sommaren nekat Daniel Mossberg en flytt.

– Jag blev förvånad själv när de hörde av sig, det måste jag erkänna, det var inget jag hade väntat mig. Men efter att ha pratat lite med flickvännen gick det snabbt att bestämma sig, säger Daniel Eriksson när Sporten träffar honom i Gävle där Kazan checkat in under World Cup-vistelsen.

Zorkij var det andra ryska laget som fanns på plats i går, och liksom Kazan har de valt att bo på ett Gävlehotell. Ytterligare två ryska lag har bokat in sig i Gävle, medan de två sista valt Högbo Brukshotell som inkvartering.

Det är ryssarna som ger färg åt World Cup, både på isen och vid sidan av. Pressläktaren brukar vara rena kaoset och gränsen mellan journalist och supporter kan ibland vara hårfin.

Värdet av att vinna en World Cup-titel går det däremot inte att ta miste på.

– Det är oerhört stort. Visst är det stort i Sverige också, men de ryska lagen åker längre och det handlar om väldigt mycket prestige, säger Daniel Eriksson.

Han har hamnat i ett Dynamo Kazan som värvat demontränaren Vladimir Janko från Dynamo Moskva, och fått en trio landslagsspelare på köpet, däribland Sergej Obuhov. Förväntningarna är stora men Daniel Eriksson tonar gärna ner dem lite grann.

– Vi har bara spelat några matcher på stor is i ryska cupen, det är allt. Så vi ligger fortfarande lite efter. Jag tror att favoriterna är Zorkij, som vann Champions Cup, och SAIK. Sen är väl vi ett av lagen som jagar där bakom.

Vad sägs om en final mot SAIK på söndag?

– Det vore trevligt, men det är en tuff väg dit.

Hur mycket tjänar man som bandyspelare i Ryssland numera?

– Det är bra pengar, det är det, även om det inte är samma löner som före kollapsen. Klubbarna har nog blivit lite mer försiktiga.

Kazan inleder sitt World Cup mot Hammarby på torsdag och möter sedan Stabaek och Sirius i gruppspelet.

Mer läsning

Annons