Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dynamo Tbilisi – Pelles tuffaste utmaning hittills?

Pelle Olsson har varit tränare i 17 år. I kväll väntar hans kanske tuffaste uppdrag i karriären. GIF tar emot georgiska Dynamo Tbilisi i kvalet till Europa league på Råsunda.
– Det här blir en annorlunda utmaning både för oss tränare och för spelarna, säger Olsson.

Annons

Egentligen hade han tänkt ta en paus från tränaryrket 2004. När Pelle Olsson vände hem efter att ha varit assisterande tränare i Örebro SK var tanken att han skulle jobba som kanslist hos Gefle IF.

Men Kenneth Roséns hastiga död kastade om planerna helt och hållet. Olsson fortsatte som tränare i den nyss uppflyttade allsvenska klubben.

– Det var en svår tid. Kenneths död var en djup tragedi för hela föreningen. Samtidigt var vi oerhört nederlagstippade inför seriestarten. Ingen trodde att vi skulle hänga kvar. Vi hade ju inte spelat i allsvenskan på 20 år, säger 46-åringen.

Men kvar har GIF hängt. De senaste sex säsonger har klubben spelat allsvenskt.

– När jag tog över bestämde vi att vi skulle ge de spelare som fört upp klubben chansen att få fortsätta. Men nu är det inte så många kvar längre, det är väl bara Hugo (Hugosson), Sulan (Westlin) och Bernhardsson.

Pelle Olsson beskriver de sex åren som stabila – utan att klubben har lyckats få till den riktiga fullträffen.

Trots det spelar man nu alltså europacupspel tack vare en fair play-plats.

En av anledningarna till att klubben inte har nått högre än en niondeplats anser GIF-tränaren vara att klubben har tvingats sälja spelare för att lyckas få ekonomin att gå ihop.

– Ju längre man är i allsvenskan desto svårare blir det att behålla en låg budget. Vi har inte fått den tillväxt som förväntas av oss, säger Olsson bekymrat.

En konsekvens av detta blev tydlig tidigare i veckan då klubben tvingades dra in två tjänster inom organisationen.

– Vi har under våra sex år i allsvenskan omsatt cirka 160 miljoner. Det är väl nästan vad Malmö FF omsätter på en säsong.

Om Pelle Olsson kommer att träna fotbollslag i 17 år till lär vara skrivet i stjärnorna. Gefletränaren ser dock själv inga hinder.

– Jag tror att jag kommer att fortsätta som tränare, sedan om det blir i GIF i 17 år till är inte särskilt troligt, säger Olsson, som dock har två år kvar på sitt kontrakt med klubben.

Men först väntar georgiska Dynamo Tbilisi på Råsunda i kväll.

– Det här blir något helt annat än allsvenskan. De vet inte så mycket om oss och vi vet inte så mycket om dem. Det här kommer att bli en speciell match med mycket nerv och taktiska faktorer som lär bli avgörande, säger Pelle Olsson.

Mer läsning

Annons