Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edlund på plats för att försvara titeln

I fjol delade han skytteligatiteln med Magnus Muhrén.

Nu spelar de tillsammans – och Christoffer Edlund siktar på att göra fler än 44 seriemål.

– Om jag har utvecklats ett snäpp till ska jag slå det, säger SAIK:s nye anfallsess.

Annons

Från Vetlanda till Sandviken.

Från en småstad till en annan.

Jobbig omställning? Nej, inte för Christoffer Edlund.

Den 22-årige SAIK-anfallaren stormtrivs med sin nya tillvaro, och när Sporten träffar honom i samband med måndagens eftermiddagsträning är han på ett strålande humör. Inte så konstigt egentligen – på fredag är det ju elitseriepremiär i Göransson Arena...

– Det ska bli riktigt kul. Jag är väldigt laddad, säger Edlund om den kommande matchen mot Edsbyn.

Trots sin ringa ålder tar han för sig ordentligt, både på isen och i omklädningsrummet. Det märks att Christoffer Edlund är en av huvudfigurerna i SAIK.

– Allt känns bra. Det var lätt att smälta in här, det är många goa gubbar i laget.

Edlund bor i lägenhet i Sandviken och han har redan hunnit skaffa fast sällskap. I Vetlanda har han sin familj och sina flesta kompisar – men han känner ingen större saknad efter hemstaden.

– Jag åker hem på en del lediga helger. Och det är ju ”bara” fem timmar hem, säger Edlund på klingande småländska.

Tiden i Vetlanda BK är historia.

– Det känns jättebra att vara här. Det är klart att det vägde lite fram och tillbaka, när en övergång började bli aktuell. På ett sätt kändes det lite tungt att lämna sin moderklubb, men jag ångrar absolut inte att jag tog klivet över till SAIK. Jag behövde det här för att kunna fortsätta min utveckling som bandyspelare.

Nya exklusiva Göransson Arena är också något helt annat än Tjustkulle.

– Ja, det är som natt och dag. Det är en rätt obeskrivlig känsla att få spela i Sveriges finaste bandyarena. När jag fick möjligheten att spela i en sån här miljö var det inte så svårt att tacka ja, konstaterar Christoffer.

Till skillnad mot tiden i Vetlanda har han nu närmare till en större stad i form av Gävle.

– Det är en klar fördel jämfört med tidigare. Jag åker gärna till Gävle och kollar på andra idrotter.

Edlund har öst in mål på försäsongen och förväntas bli SAIK:s nye målkung. Han känner ingen större press än nödvändigt.

– Det är inte en det handlar om, utan vi har många bra spelare som kan producera. Vi har många fantastiskt duktiga passningsspelare, och sedan är jag en av dom som ska göra målen.

I Vetlanda har den gamle storspelaren Jonas Claesson betytt mycket för Edlunds utveckling, tillsammans med den lille ryssen Sergei In-Fa-Lin.

– Claesson följde jag mycket som åskådare, innan han hjälpte mig framåt på flera olika sätt i Vetlanda i fjol. Han har gett mig många goda råd, bland annat när det gäller att bli vassare i vissa avslutningsmoment.

– Rent träningsmässigt har In-Fa-Lin varit mest betydelsefull. Under tiden i Vetlanda hjälpte han mig att förbättra min fysiska status.

Har du fått målsinnet gratis eller är det något du jobbat dig till?

– Det är nog både och, tror jag. Skridskoåkningen är min främsta styrka, och för att komma i bra lägen handlar det om att ha fart på skidskorna och göra sig så spelbar som möjligt. Det behärskar jag rätt väl.

Intresset för bandyn och målmedvetenheten är två faktorer som tagit Christoffer dit han är i dag.

– Jag har nött väldigt mycket. Det jag har utvecklat mest de senaste åren är skottet. På träningarna försöker jag att hitta olika vinklar som är matchlika.

Han delade skytteligasegern i elitserien med Magnus Muhrén i fjol, med 44 fullträffar. Den här säsongen bildar de en sylvass anfallsduo i SAIK. I den starka offensiven finns även spelare som Daniel Mossberg och Daniel Berlin.

– Det viktigaste är att läsa av var man ska åka. Har man bara farten uppe och åker rätt, så får man bollen. Alla är lika skickliga passningsspelare, säger Edlund som inte lägger något större fokus på skytteligan.

– Det går inte, huvudsaken är att det går bra för laget. Men samtidigt vill jag givetvis bidra med så många mål som möjligt.

Så det blir fler än 44 mål?

– Jag hoppas det. Om jag har utvecklats ett snäpp till ska jag slå det. Vi får se om jag lyckas...

Här står SAIK:s nye målkung och stortrivs

”Allt känns bra. Det var lätt att smälta in här, det är många goa gubbar i laget.”

Annons