Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eftertraktad Hammar valde Gefle

Gefle IF öppnade dörren för en förändring i ledarstaben kring det allsvenska laget.
In i kanslilokalen klev först Urban Hammar med Pelle Olsson som en skugga bakom när det i går hade kallats till presskonferens.
Symboliskt – för precis så kommer organisationen att se ut. Ett delat tränarskap där Hammar tackat nej till tre andra allsvenska lag för att bli GIF:are och Olssons jämlike minst tre år framåt.

Annons

– Jag har haft god tid på mig att fundera på det här och jag tilltalas av den mänskliga framtoningen, klarsyntheten och värdegrunden som Gefle IF har. Jag är övertygad om att ett delat ledarskap är framtiden och jag är helt säker på att det kommer att fungera väldigt bra mellan Pelle och mig, säger Hammar bestämt.

Det enda lag som jobbar så här uttalat med två huvudtränare i allsvenskan är IFK Göteborg där Stefan Rehn och Jonas Olsson gör allting tillsammans med lika mycket att säga till om.

– Det blir något liknande här. Vi kommer att sista ordet tillsammans. Delat ansvar handlar om tillit och att lyssna ett läge längre än vanligt, säger Hammar när den obligatoriska frågan om ändå inte någon måste vara den som slutligen bestämmer.

Han har varit ett eftertraktat namn i fotbollssverige och har haft en hel del anbud och förfrågningar. Han hjälpte Örebro SK att fixa nytt allsvenskt kontrakt ifjol och är nu anställd som riksinstruktör för Svenska fotbollförbundet.

– Jag fick en tidig fråga från GIF och det har varit mitt huvudspår hela tiden. Nu är jag glad att det är klart och vi har ett avtal som sträcker sig tre år fram i tiden. Jag börjar den 1 januari och är väldigt ivrig att få sätta igång.

Pelle Olsson och Urban Hammar känner varandra sedan tiden i Örebro. Pelle var assisterande tränare och Urban ledde utvecklingslaget. Redan där upptäcktes den delade fotbollsfilosofin och nu får paret utveckla den tillsammans.

– Det kommer att bli ett slagkraftigt team och jag skulle inte gå in i det här om jag inte visste att det kommer att fungera. Vi har ett ansvar att utveckla och jobba med regionala spelare. Det förstår Gefle och har gjort det mycket bra genom åren. Det tilltalar också mig, säger Hammar som har fått mycket beröm för just sitt sätt att förädla unga löften.

För GIF-organisationen innebär det här att Pelle Olsson blir kvar som både tränare och sportchef. Men det kanske framför allt är på det mentala planet som Olsson får avlastning när Hammar gör entré.

– Det tillför i alla fall mer kompetens till tränargruppen. Att vara tränare är en livsstil men kanske kan jag lägga mer krut på att vissa saker även om jag inte precis räknar med att få mindre att göra. Jag är i alla fall väldigt glad att vi har lyckats knyta upp Urban som varit eftertraktad på marknaden, säger Pelle.

Vilken trupp som Olsson/Hammar ska basa över håller just nu på att sammanställas. Men där har den nyrekryterade tränaren inte haft så mycket att säga till om och inte heller haft några större önskemål.

– GIF har en väldigt välbalanserad och genomtänkt spelargrupp och redan nu finns goda grundförutsättningar. Jag vet att det kommer att bli bra, avslutar Hammar.

Förutom Pelle Olsson och Urban Hammar kommer Thomas Andersson precis som förr att vara assisterande tränare.

Mer läsning

Annons