Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny utförsäljning – men jag skyller mest på Olssons analys

/

Annons

Den där första straffen var billig.

Men den var bara början på en ny utförsäljning.

Är det ingen som kan sätta stopp för sånt här?

Ska man skickas upp och ned i en skenande hiss hela säsongen?

1–3 mot AIK. 1–4 mot IFK Norrköping. 1–5 mot Djurgården. Tre raka bortaförluster som dock, om jag ska andas in och ut i en papperspåse några minuter, skiljer sig åt.

AIK-matchen säger jag inget om. Det stod 1–1 ett tag.

1–4 mot IFK Norrköping var en pinsam och plågsam match i första halvleken, där GIF var helt utspelet och där 0–4 i paus fick tas emot med viss tacksamhet.

Nu, på Tele2 Arena, blev GIF målmässigt utplånat av Djurgården som hade full utdelning i den första halvleken och sedan direkt i den andra gjorde 4–0.

Tidiga mål är vägen till olyckliga slutresultat på bortaplan. Mot AIK blev det 0–1 redan i första minuten. Mot IFK öppnades portarna i sjätte minuten, och nu hände det i sjätte igen.

Det håller självklart inte,

Det är inte så man kan starta en bortamatch – det är i stället så man tänder ett hemmalag.

Jag vet att Pelle Olsson tillbringade en stund av sista april på Strömvallens numera ex-allsvenska läktare, och det absolut inte av nostalgiska skäl.

Han studerade. Han antecknade. Han letade och han hittade luckorna i det GIF som då ändå spelade hem säsongens fjärde nolla; det är nästan absurt, men om man inte släpper in tre-fyra-fem mål som håller GIF alltså alltid nollan den här säsongen.

Sedan skickade han ut sitt Djurgården på Tele2 Arenas hypersnabba konstgräs och instruktionen var tydlig: "Sätt press på GIF:s vänstersida – den kan vara farlig, men den kan också öppna sig fullständigt. Och så här ska ni göra!"

Det här var troligen redan innan GIF-tränaren Roger Sandberg hade valt att bänka Jens Portin och ha Jacob Ericsson som vänsterback och Johan Bertilsson som vänstermittfältare.

De verkade nu inte ens känna varandra till förnamn.

I stället pressade och stressade Djurgården, Haris Radetinac låg hårt på Ericsson och Bertilsson hamnde i en konstant passningsskugga, och det var här det hände i den första halvleken. GIF både låstes fast och låstes upp och kollrades bort.

Jag skyller på Olsson där. Helt och hållet.

Egentligen var GIF:s enda anfallsspel i den första halvleken de inlägg som högerbacken Jesper Florén, avancerade fram och strösslade över Djurgårdens straffområde. Florén har varit en av GIF:s bästa i de senaste matcherna – men här blev det enkelspårigt och lättläst. Ingen annan hade förresten precision i passningsspelet, och de fasta situationerna måste raderas från varje dvd.

Den här tuffa veckan gav alltså två feta smällar, och däremellan en hedervärd kämpa- och spelinsats mot IFK Göteborg i Strömvallen-adjö-föreställningen.

GIF:s olika ansikten oroar dock. Fullständigt söderfall ena stunden, enighet och hängivenhet den andra.

Där har Roger Sandberg sin nattsömn förstörd.

Övriga får vrida och vända på sig själva i väntan på nästa match som också spelas borta – på lördag mot Helsingborg.

Hemmapremiären på Gavlevallen är onsdag 20 maj, men varje dag och varje timme som GIF får tränar på det nya konstgräset där är oerhört viktigt – med tanke på hur det sett ut mot IFK Norrköping och Djurgården.

Mer läsning

Annons