Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett bättre GIF har ni aldrig sett - inte en chans

När solen skiner, laget har exploderat i tabellen, motståndaren är ett Stockholmslag med attityd och alla som gillar fotboll och några till är på plats...
...då kan man lätt få för sig att det ska gå åt helvete.
Men inte.
Ojojojoj.
GIF vann mot AIK.
Och som GIF vann.

Annons

att laget spelade bättre och roligare och visst har jag skrivit som segrar mot topplag förut – men aldrig, aldrig, aldrig att GIF har utmanat och övertrumfat en motståndare i fotbollens samtliga kvaliteter.
Ett så bra fotbollslag som i går slog AIK inför nästan 7 000 åskådare har Gävle aldrig haft. Never!

är fotbollstiden från himlen i Gävle.
Jag är väl inte ensam om att kippa efter andan efter en fotbollskväll som redan känns historisk, och över några veckor där nån hällt allsvenska fotbollspoäng över hockeystaden Gävle på ett sätt som aldrig tidigare inträffat.
Det är lätt att bli tjatig och upprepa sig.
Men titta, läs, klipp ur, förstora och arrangera gärna talkörer som högläser medan ni badar hos Gudinnan.
Tabellen, tabellen, tabellen.
3–2 mot BP följdes av 2–0 mot Halmstad och nu underbara, njutningsfulla, fantastiska 1–0 mot AIK – och vips står GIF på 19 poäng och ligger fyra, FYRA i allsvenskan.

klocka slog sju på måndagskvällen stod Gefle IF vid ett vägskäl. Två raka segrar hade skickat laget upp i tabellens mittenskikt, och en seger skulle i alla fall tillfälligt placera laget i en värld man aldrig tillhört.
Och så alla dessa människor.
Alla var ju där, 6 973 fanns på Strömvallen och även om de mest röststarka tillhörde AIK-klacken så hade många kommit för att se Gefle IF spela.
Sextusenniohundrasjuttiotre.
Så många har faktiskt aldrig sett GIF vinna i allsvenskan under 2000-talet, för när publiksiffrorna når den nivån har även motståndarna varit lite bättre.
Men inte i går.
Absolut inte i går.

stark idrottsinsats, att GIF börjar avvaktande och sedan tar över och utmanövrerar sina motståndare är ingen tillfällighet, fanns också en mästerlig ledarinsats.
Jag frågade Urban Hammar om hur han och Olsson (i Sportbladet framlyft som allsvenskans bäste tränare – också en anledning att det skulle gå snett) hade fått spelarna att fokusera.
Svaret var så enkelt och genialt, och visar på en filosofi som handlar om att inte göra allt så krångligt.
"Vi pratade bara om matchen, om hur vi skulle göra på planen".
Sagt och gjort.
Det svåra är att göra det enkla.
1–0 mot AIK. Fjärde plats i den allsvenska tabellen.

på Örjans Vall i onsdags hamnade jag i en diskussion med Daniel Theorin; inte om de flax-poäng GIF fått – såna finns faktiskt inte, tänk efter själva, utan hur en maxutdelning för GIF hade sett ut.
Nu är jag och mittbacken överens: GIF skulle ha vunnit mot Djurgården borta, och fått kryss mot Elfsborg (Anders Svenssons frisparksmål i slutminuten). Då hade GIF stått på 22 poäng.
Theorin tycker i alla fall att det borde vara så.
Jag tycker att 19 är fantastiskt.
Jag tror inte Daniel Theorin har fattat vad han och hans lagkompisar har ställt till med.
I går fick de i alla fall den publik de förtjänar – och publiken fick en match serverad som var en bjudning tillbaka av GIF.

jag verkligen kolla om jag nån gång i fjol lovade familjen Berggren tårta varje gång pappa gjorde mål. I så fall är jag skyldig rätt många. Målet i går av Hasses femte i år, och 16.e totalt i GIF-dress i allsvenskan. Bara 30-talsprofilerna "Hogga" Karlsson med 20 och Gunnar "Rom-Janne" Jansson med 17 är värre.

Per-Urban ger Kung Chibsah ledigt för att spela i Ghanas landslag. Det kommer han att bli ännu bättre av.

Mer läsning

Annons