Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett verktyg som Ola Grönberg gillar

De har 60 sekunder på sig.
60 sekunder som kan vända en match.
Klart att bandytränarna gillar sin timeout.
– Det är jättebra, man hinner justera en hel del, säger SAIK-tränaren Ola Grönberg inför den tredje SM-semifinalen mot Västerås.

Annons

Hockeytränare har länge haft möjligheten att ta timeout och på så sätt försöka förändra skeendet på isen. Kollegorna i bandyn har varit hänvisade till starka röstresurser.

Tills den här säsongen vill säga. Årets slutspel är det första där tränarna har möjlighet att ta timeout, något som både SAIK och Västerås utnyttjade i den dramatiska matchen i ABB Arena i tisdags.

Efter en katastrofal inledning och 4–0 på resultattavlan signalerade Ola Grönberg för timeout, och Daniel Berlin hann med att reducera för SAIK innan den verkställdes vid nästa avblåsning.

En minut senare var det ett helt annat SAIK på isen, och upphämtningen till 4–4 hade börjat.

– Egentligen borde jag ha tagit den tidigare, men jag gick på magkänslan och den sa åt mig att låta spelet gå lite till. Ibland kan saker och ting falla på plats bara man är kall och väntar en stund, men nu rann det iväg och vi var tvunga att göra en förändring.

– En hel del, och jag tycker det är bra att vi fått chansen. Men man måste ha ett rakt, enkelt och tydligt budskap. Jag påpekade att vi skulle lugna ner oss och täta ihop laget, och inte låta dem åka inuti oss.

Ola Grönbergs pratstund fick önskad effekt, och när Magnus Muhrén kvitterat till 4–4 i början på andra halvlek var det Västerås tur att begära avbrott i spelet.

Också den timeouten gav effekt; SAIK:s offensiv bromsades och resten av matchen blev ett ställningskrig innan Patrik Anderbro avgjorde i sudden death.

– Vi hade haft två man utvisade och bara försvarat oss i tio minuter så vi tog timeouten för att ställa om skallarna på spelarna och återgå till vårt vanliga spel, säger VSK-tränaren Jonas Holgersson.

– Det är jättebra att möjligheten finns, man får en chans att stoppa blodflödet eller bara pusta ut en stund.

– Nja, det här räcker gott till att börja med så jag tycker vi kör på det ett tag. Man får ju ofta två per match eftersom motståndaren också har en, säger Holgersson.

När timeouten väl är förbrukad får man återgå till gamla beprövade metoder. Och det finns sådana också.

– Man gör snabba byten på de man behöver prata med, säger Ola Grönberg. I vårt fall är det spelarna som är drivande; som Muhrén, Berlin, Mossberg, Söderholm, Linus Pettersson. Det beror på vad det är man behöver förändra.

Frågan är vem som tar timeouten först i kväll – SAIK eller Västerås?

 

Mer läsning

Annons