Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europaspelet kan kosta mer än det smakar

Halva foten i den andra kvalomgången.

Då riskerar Gefle IF ett ekonomisk bakslag – om klubben tvingas till långresor i framtida kvalmatcher.

– Den risken finns, säger GIF-ordföranden Leif Lindstrand.

Annons

Europaspel och lönsamhet är en ekvation som brukar gå ihop för de allsvenska klubbarna. Men för Gefle IF – som visserligen får ett litet ekonomiskt tillskott för dubbelmötet med Runavik – kan en eventuell långresa till Georgien ge motsatt effekt i nästa kvalomgång.

Om laget kvalificerar sig dit.

Reseersättningen på upp emot en miljon kronor som alla deltagande lag i Europa league får, täcker inte en sådan resa. Dessutom tvingas klubben betala Råsundas planhyra – minst en gång till.

– Den här första kvalomgången räknar vi med att göra ungefär plus-minus-noll. Förmodligen blir det ett litet överskott. Men om vi tar oss vidare får vi tänka om lite. Risken finns att vi går minus på sådana matcher där vi får resa längre, säger Leif Lindstrand, ordförande i Gefle IF.

För GIF räknar inte med att tjäna några större summor på biljettförsäljningen på nationalarenan.

– Det är mycket kostnader för Europaspel. Planhyran ligger på några hundra tusen kronor plus moms. Det är det som är problemet. Dessutom har vi fått köpa nya matchtröjor eftersom UEFA inte tillåter så mycket reklam

Det är först i huvudturneringen som de stora pengarna finns att tillgå. Men om Gefle ska dit måste de först ta sig i genom ytterligare två kvalomgångar för att sedan spela ett play off till gruppspelet.

Gefle får möta antingen georgiska Dinamo Tbilisi eller estniska FC Flora om de tar sig vidare till nästa omgång. I det första mötet vann Dinamo Tibilisi med 2–1 på hemmaplan.

Vad gäller Alexander Gerndt och Omar Jawo som klev av i torsdagens första Europa league-match, lämnar de nu glädjande besked: Det är ingen fara med GIF-stjärnorna.

– Jag fick en armbåge rakt på ögat i slutet på första halvlek. Det gör lite ont och ögat är svullet, men det är ingen fara, säger Jawo, som dock spelade vidare, men fick utgå med drygt tio minuter kvar av matchen på grund av att svullnaden gjorde att han inte kunde se ordentligt.

Mer läsning

Annons