Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få ändringar bakom GIF:s fina tabelläge i allsvenskan

Gefle IF tar sommarledigt som allsvenskans sjätte bästa lag.
En del i framgången stavas kontinuitet – statistiken visar att GIF är det lag som använt minst antal spelare i startelvan totalt sett.
– Vi har varit lyckosamma och inte gjort så många ändringar, säger tränaren Pelle Olsson.

Annons

Efter 2–1-förlusten mot Trelleborg i lördags väntar nu tio dagars ledighet för Gefle IF. Den 11 juni samlas hela truppen igen.

Med fem vinster, fyra oavgjorda och tre förluster kan GIF se tillbaka på en väl genomförd vårsäsong. Kontinuitet är en framgångsfaktor, vilket Sportens granskning här intill visar.

De lag som har gått runt på minst antal spelare i sina startelvor tillhör toppen, medan de lag som använt flest spelare parkerar i botten. AIK är dock ett undantag.

I Gefle IF har totalt 14 spelare tagit plats i startelvan under säsongen, närmast bakom är IFK Göteborg och Elfsborg med 15 spelare vardera.

Tabelljumbon Örgryte har haft totalt 22 spelare i startelvan, vilket är flest av alla lag.

– Det är ofta smågrejer som avgör hur många spelare respektive lag använder. Vi har varit lyckosamma och inte gjort så många ändringar. Spelarna har hållit sig friska och det är en förutsättning för att nå bra resultat, säger GIF:s tränare Pelle Olsson och fortsätter:

– Djurgården har många spelare som är ganska jämna, och deras jakt på att hitta det rätta laget har väl inte gått så bra. Örgryte har haft otur med väldigt många skador och dessutom har man ännu inte någon riktig förstemålvakt.

Pelle poängterar också att GIF är det lag som dragit på sig minst antal varningar i årets allsvenska hittills.

– Vi har bara åkt på elva varningar totalt och inte fått en enda avstängning. Det är viktigt att hålla sig ifrån de gula korten, säger Pelle.

Från seriepremiären den 6 april till och med matchen mot Trelleborg i lördags, har GIF spelat 14 tävlingsmatcher, inklusive två cupmatcher.

– Det har varit en lång och intensiv uppkörningsperiod, med väldigt många matcher och hård belastning på spelarna. Från och med den 5 juli fram till 1 november är det 18 tävlingsmatcher, plus cupen. Då handlar det alltså om dubbelt så lång tid, så det blir en viss skillnad, påpekar Pelle.

Med tolv omgångar avverkade kan han också se tillbaka på ett optimalt försäsongsupplägg.

– Först och främst var det bra att få in många nya spelare i truppen. Sedan gjorde vi rätt som valde tuffare matchning i förberedelserna, det blev ett lyft jämfört med i fjol. Med fler bortamatcher och internationellt motstånd kom vi bättre förberedda till den här säsongen.

GIF har två träningsmatcher inplanerade under uppehållet. Den 25 juni väntar GIF Sundsvall i Söderhamn, och den 28 juni står Djurgården för motståndet, någonstans i närheten av Gävle.

Dessutom kommer flera av A-lagsspelarna att matchas i U21-serien, där GIF möter Brommapojkarna hemma den 16 juni, Djurgården borta den 30 juni och Åtvidaberg borta den 2 juli.

Nästa allsvenska match är sedan hemma mot Häcken den 5 juli.

Gefle IF14

IFK Göteborg15

Elfsborg 15

Helsingborg16

Örebro 16

Brommapojkarna16

Halmstad17

Häcken 17

Gais 17

Kalmar18

Malmö18

Trelleborg19

Hammarby19

AIK 20

Djurgården 20

Örgryte 22

n Så många spelare har de allsvenska lagen använt i startelvan (12 omgångar)

Mer läsning

Annons