Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundet såväl sågar som hyllar Sandviken

SAIK är i akut ekonomisk kris – och får indirekt kritik från Håkan Ramsin, ordförande i bandyförbundet.

– Generellt skulle jag önska att klubbarna var bättre på att rätta mun efter matsäcken, säger han.

Annons

Från förbundets ekonominämnd – som beslutar om elitlicensen – får SAIK beröm för sitt åtgärdspaket.

Sporten berättade i går om SAIK:s ekonomiska kris, som lett till att man nu – bland många kraftfulla åtgärder – sänker lönerna med 10–15 procent i hela föreningen.

Håkan Ramsin har inte hunnit sätta sig in i alla detaljer och är försiktig med att uttala sig specifikt om en enskild klubb. I stället pratar han generellt om bandy-Sverige, och om att vissa klubbar har svårt att anpassa verksamheten utifrån de ekonomiska förutsättningarna.

– Det finns en tendens, inom bandyn och även idrotten i stort, att hjärtat är starkare än hjärnan ibland. Exempelvis när man ska värva spelare, säger Ramsin.

• SAIK värvade Misha Svechnikov, och lät bli att sälja Daniel Mossberg till Ryssland. Hur ser förbundet på att en klubb satsar när den uppenbarligen inte har råd?

– Återigen, jag vill inte uttala mig specifikt om SAIK. Men generellt skulle jag önska att klubbarna var bättre på att rätta mun efter matsäcken. Kostnader tar man på sig, sedan hoppas man lite när det gäller intäkterna.

SAIK fick sin elitlicens för den pågående säsongen trots att klubben inte hade något kapital. Det finns dock ingen absolut gräns för när föreningen måste få bort minustecknet i bokslutet för att säkra elitlicensen även föra kommande år.

– Lite halvslarvigt kan man uttrycka sig så att en förening för skälig tid för att rätta till ekonomin utifrån förutsättningarna, säger Peter Olsson, som är den i ekonominämnden som har till uppdrag att bevaka SAIK.

– Vi ser för det första till hur stort negativt kapital man har, och väger det mot omsättningen innan vi bedömer när det är skäligt att klubben kan komma på grön kvist. Sedan vill vi se att det finns en vilja i föreningen att komma till rätta med problemen, säger Olsson.

En sådan vilja tycker han sig se hos SAIK nu.

– Jag känner att den sittande styrelsen tar problemen på största allvar och jag har stort förtroende för ordföranden Lars-Olof Skoog. Jag är övertygad om att de gör vad som krävs. Jag får bra information och känner mig väl underrättad om vad som sker.

Ekonominämnden rekommenderade, som Sporten skrev i går, att SAIK skulle sälja Daniel Mossberg till Ryssland när denne ville dit i höstas. Däremot kan man inte ställa några krav.

– Vi kan inte sätta någon press, att de ska göra si eller så. Klubbarna är helt suveräna på det sättet.

Förutom arbetet i ekonominämnden är Peter Olsson dessutom ordförande i Föreningen Svensk Elitbandy, som ska tillvarata klubbarnas intresse. I denna roll känner han sig oroad för tillfället, med anledning av gästrikeklubbens bryderier.

– SAIK är ett föredöme sportsligt. Utifrån det hoppas vi att de ska vara bra ekonomiskt också. Det är en viktig grej för oss, för det är så sporten utvecklas, säger han.

Mer läsning

Annons