Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefle IF:s publiktapp kan ge miljonförluster: "Vi har det kämpigt"

Inte nog med att Gefle IF ligger pyrt till i tabellen. Samtidigt går klubben mot sitt sämsta publikår i allsvenskan sedan uppflyttningen 2005 – vilket kan ge miljonförluster. "Vi har det kämpigt, det kommer bli minussiffror i år", säger GIF:s ordförande Thomas Andersson.

Annons

Sky Blues kämpar på, men publiken på Gavlehov har minskat betänkligt den här säsongen, i takt med lagets svaga resultat.

2 730 personer kom för att se Gefle IF möta serieledande IFK Norrköping på lördagen, och det var tyvärr inget undantag utan bara en naturlig fortsättning på den negativa publiktrend som följt laget neråt i tabellen. AIK och Hammarby undantaget har inte GIF haft över 3 000 åskådare sedan 2 maj då IFK Göteborg nätt och jämnt drog en publik över den gränsen.

Publiksnittet har sjunkit från 4 258 åskådare till 3 578, men kommer med stor sannolikhet fortsätta neråt då samtliga Stockholmslag redan gästat Gavlevallen och det avslutande hemmaprogrammet består av Häcken, Jönköping, Elfsborg, Sundsvall och Malmö FF. I matcher utan Stockholmsmotstånd har GIF snittat 2 800 hittills i år.

Den lägsta publiknoteringen sedan 2005 inträffade 2012 då snittet stannade på 3 387 åskådare, vilket kan bli svårt att överträffa om trenden håller i sig.

– Vi hade kalkylerat med 4 000 så det är klart att vi har det kämpigt. Till största delen beror det säkert på tabell-läget, men det är inte bara vi som har problem att locka folk. Så här ser det ut för många klubbar, säger Gefle IF:s Thomas "Badis" Andersson.

Vad kan ni göra?

– Det finns inte så mycket vi kan göra. Nu hade vi gratis för ungdomar, men det gav ingen större effekt. Vi har 1 000 egna ungdomsspelare och ledare som kan gå gratis, varför kommer inte fler av dom? För 20 år sen gick man på fotboll för att träffa folk, de unga i dag träffas framför datorerna och klickar mellan fyra matcher samtidigt. Vi kan inte tvinga folk att gå på fotboll, det vi kan göra att är att skapa en så bra upplevelse som möjligt vilket vi försöker och jobbar med ständigt.

Ekonomiskt kommer publiktappet bli kännbart för Gefle IF. Klubben omsatte 34 miljoner kronor förra året, och ungefär en tredjedel är matchintäkter. Stannar det vid en 20-procentig nedgång innebär det mer än två miljoner kronor i uteblivna intäkter.

Det finns en buffert på 2,7 miljoner kronor i eget kapital, och att årets säsong kommer sluta med ekonomisk förlust är Thomas Andersson på det klara med.

– Det kommer bli minussiffror, det blir det.

På vilket sätt förbereder ni er för worst case scenario, det vill säga superettan?

– Som i alla företag måste man ha alternativa planer och det som händer då är att pengarna från Svensk Elitfotboll och de centrala avtalen minskar och att vi måste anpassa kostnaderna efter det. I vårt fall handlar det om en minskning från drygt tio miljoner till fem ungefär.

Vad tror du om chanserna att klara sig kvar i allsvenskan?

– Det är klart att det går, även om det är en lång uppförsbacke. Jag tycker vi har ett lag för allsvenskan, men vi har haft en hel del otur den här säsongen.

Eva von Schéele-Frid slutar som klubbdirektör 1 september, när finns det en ny på plats?

– Vi har ett 20-tal som anmält sitt intresse och ansökan går ut i nästa vecka. Så om tre-fyra månader skulle jag tro. Men Eva kommer kunna hjälpa oss i övergången vilket känns bra, säger Thomas Andersson.

Gefle IF spelar sin nästa match borta mot Falkenberg på söndag. Nästa hemmamatch mot Häcken spelas 12 september.

Läs mer: Floréns fot räddade GIF-poäng: "99 procent säker att den inte är inne"

Stisse Åberg: Stor skillnad på sviterna, stor skillnad på spelet – men en riktigt skön GIF-poäng

Gefle IF:s publiksnitt sedan 2005

2005: 5 729

2006: 5 029

2007: 5 156

2008: 3 918

2009: 4 314

2010: 3 500

2011: 4 286

2012: 3 387

2013: 3 771

2014: 3 751

2015: 4 258

2016: 3 578 (hittills)

Mer läsning

Annons