Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefle IF står i vägen för allsvenska guldet

/
  • Johan Bertilsson har gjort mål i två matcher i rad för Gefle IF, och får symbolisera lagets fina form som gett poäng i fem raka matcher. Men nu väntar tuffare motstånd.

Det skiljer bara fyra poäng mellan de sex bästa lagen i allsvenskan.
Men för att vinna SM-guld måste man också besegra Gefle IF.
Formstarka GIF möter nu fem av de sex guldkandidaterna i rad.

Annons

– Vi kan avgöra guldstriden. Gefle är ett lag som de känner att de ska slå och därför känns det extra kul om vi kan knäppa de här lagen på näsan, säger GIF-tränaren Roger Sandberg.

Med fem raka poänggivande matcher är det en avslappnad och harmonisk tränare som delar ut de sista taktiska direktiven inför onsdagens hemmamatch mot Elfsborg.

Fattas bara annat. Mot Häcken senast blev det i och för sig "bara" en poäng till slut, men bara det faktum att GIF:s spelskickliga mittfält rullade ut hemmalaget i den första halvleken och hade ett bollinnehav på 67 procent vänder upp och ner på vad Gefle IF är och borde vara i omgivningens ögon.

Roger Sandbergs förklaring bottnar sig i underlaget, att den nya mattan på Gavlevallen gör att laget kan träna på det spel man egentligen velat spela hela tiden.

– Sen har vi spelare som fått ytterligare ett år på sig, vi hade mycket nytt förra året och tittar man på spelare som Anders Bååth, Robin Nilsson och Dioh Williams till exempel så är de som bäst när vi rullar boll på backen.

Nyförvärvet från Mjällby, Kwame Bonsu, har varit en injektion och GIF-tränaren är lite överraskad över att han anpassat sig så fort att han redan nu lär göra sin tredje match från start mot Elfsborg. Mot Häcken agerade Bonsu släpande forward bakom Dioh Williams.

– Han är väldigt formstark. Frågar man honom själv tycker han nog att det var lite ovant, men vi hade stor nytta av honom i den positionen, både offensivt och defensivt.

Det är lätt att glömma bort att Johan Oremo går skadad, fortfarande GIF:s bäste målskytt med sju fullträffar. Det är fyra veckor sedan nu som han ådrog sig en spricka i vadbenet på träning, men en röntgen visade att allt ser bra ut och han har kommit i gång med löpningen så smått.

– Det är prio ett, att kunna springa. Sen är det en balansgång att inte ta i för mycket i rehabträningen och få bakslag, säger Oremo som såg Häckenmatchen streamad till datorn på BB.

Hustrun Johanna födde nämligen parets tredje barn, en dotter som heter Althea, på lördagsmorgonen – bara några timmar innan GIF sedan firade födseln med sambauppvisning i Göteborg.

När Oremo kan vara tillbaka är fortfarande osäkert, men prognosen från början var sex veckor, plus eller minus någon vecka.

Just nu klarar sig Gefle IF bra ändå, när spelschemat spetsas till ordentligt. Vilket lag tar SM-guld? GIF kan mycket väl avgöra den fajten.

Roger Sandberg vet i alla fall vilket lag han tror på.

– När Malmö haft en tung period och ändå lyckas täppa till gapet tror jag på dom. De andra lagen har starka startelvor, men inte alls samma bredd i truppen som Malmö.

Mer läsning

Annons