Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefle imponerar på bortaplan

Gefles fina bortaform håller i sig.
Halmstad besegrades med 2–0 efter dubbla mål av Yussif Chibsah.
– Det handlar mycket om självförtroende, säger Gefles tränare Per Olsson.

Annons

I fjol var Gefle ett av allsvenskans sämsta bortalag. Klubben skrapade endast ihop två segrar på hela säsongen. Ett facit som Gefle uppnått efter enbart fem spelade bortamatcher i år.

Förvandlingen kan främst förklaras genom några lyckade ingredienser – disciplinerat försvarsspel, snabba kontringar och inte minst självförtroende.

– Det gäller att spräcka nollor, redan i första bortamatchen mot Hammarby vann vi med 2–1 och i andra mot Djurgården fick vi 0–0 med mersmak, säger Per Olsson.

– Ja och sedan har vi spelare som passar för kontringsspel. Amadou Jawo är en idealisk kontringsspelare och Hasse (Berggren) kan hålla i bollen, säger han.

HBK inledde visserligen piggt den första kvarten, men sedan körde de blåsvarta fast. I stället högg Gefle så fort ett tillfälle gavs och i den 38:e minuten kom ledningsmålet. Sylvasse anfallaren Amadou Jawo fälldes klumpigt av Emil Salomonsson och domaren Håkan Jonasson blåste straff. Fram stegade Yussif Chibsah som enkelt rullade in 1–0. Men den centrale mittfältaren från Ghana var inte nöjd med det. På en hörna av Jonatan Berg höll han sig framme och snubblade in även 2–0 till gästerna en kvart in i andra halvlek.

– Jag skulle gjort mål direkt på hörnan men kom en sekund för sent. Sedan dök bollen upp framför mig ändå, så det var bara att rulla in den, säger han.

Chibsah kom till Gefle i fjol och har utvecklats till en av lagets absolut viktigaste spelare. Duktig både offensivt och defensivt.

– Jag, precis som laget, har fått en bra start på säsongen. Skillnaden för mig är att jag kan språket bättre, jag kan prata med spelarna och förstår de taktiska genomgångarna bättre. Det var lite svårt förra året, säger Chibsah.

Fjolårssäsongen var hans första i Europa men 25-åringen har bland annat meriter från landslagsspel i Ghana.

– Det var ett tag sedan jag var med men jag hoppas få representera mitt land igen. Vi har fått en ny förbundskapten från Serbien (Milovan Rajevac) som har sagt att han vill testa olika spelare.

Halmstad såg däremot betydligt blekare ut än normalt. Näsbrännan, 0–4, mot Elfsborg senast satt kvar i spelarnas skallar.

– Det känns som vi är energifattiga i dag. Vi ser trötta och sega ut och det är väldigt få spelare som kommer upp i den nivån de kan. Dessutom stukade Elfsborgsmatchen oss självförtroendemässigt, säger Halmstads tränare Janne Andersson.

Mer läsning

Annons