Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gerndts två mål lovar gott för framtiden

Bara tre lag gjorde färre mål än Gefle IF.

Men i Alexander Gerndt har laget plötsligt fått en potentiell skyttekung till nästa säsong.

– Första målet betydde nog väldigt mycket, säger Gerndt, som gjorde två nya i 2–2-matchen mot Örgryte i går.

Annons

Anfallaren Alexander Gerndt spelade 35 allsvenska matcher utan att hitta nätet en endaste gång.

Mot Trelleborg kom det förlösande debutmålet – och nu är han helt plötsligt en helt annan människa. När han sköt 1–1-målet mot Örgryte kom han fri från halva planen och hade hur mycket tid som helst att börja fundera – men smackade i stället in bollen otagbart invid Bengt Anderssons högra stolpe.

– Nog betydde det en del att jag hade gjort mål tidigare. Man slipper tänka så mycket när man springer fram, säger Gerndt.

Den enda lilla tanke som slog honom var att det kanske kunde ha varit läge att passa till anfallskollegan Bernhard Nyström som följt med upp och kunde ha serverats öppet mål.

– Ja, fast jag funderade bara ett tag. Det är så stor risk att det blir offside om man släpper bollen där.

Passningen till friläget kom från Jonas Lantto, ett mönster som gick igen när Gerndt gjorde sitt tredje allsvenska mål någonsin fram till 2–1 i 38:e minuten. Den här gången fanns dock ingen tid att fundera – Gerndt klippte helt enkelt till direkt och skickade bollen i närmaste kryss ur snäv vinkel.

– Mitt snyggaste mål i allsvenskan någonsin, säger Gerndt och skrattar.

Gerndts mål räckte till en poäng sedan Örgryte kvitterat strax före paus. Men framför allt kanske målen innebär en viss framtidstro för ett lag som tappat sina två bästa målskyttar under säsongen, Elfsborgsflyktade Amadou Jawo och hälskadade Hasse Berggren – även om den sistnämnde kämpar för att komma tillbaka.

– Alla i laget har vetat om hur bra Gerndt är hela tiden, det har bara suttit i huvudet på honom. Så jag tror att det här är bra för honom att ta med sig till nästa säsong, säger GIF-backen Andreas Dahlén.

När Amadou Jawo försvann föll mycket av det offensiva ansvaret på vänstermittfältaren Jonas Lantto, som avslutade en kanonsäsong med en ny övertygande insats i går.

– Jag är nöjd, jag har startat 29 av 30 matcher och bara blivit utbytt i två. Spelmässigt har det gått bra, säger Lantto.

Har du känt ett större ansvar sedan Jawo försvann?

– Ja, lite har jag väl känt, jag är ju en offensiv spelare. Men det är roligt när man får mer ansvar. Jag vill ha mycket boll, då blir jag bättre, säger Lantto.

Både han och Gerndt är klara för spel även nästa säsong.

Tillsammans kanske de kan få GIF att åstadkomma lite fler än de 28 mål det blev i år.

Mer läsning

Annons