Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF ändrar sig – spelar i himmelsblå byxor

Gefle IF ändrar sig. Klubben kommer inte att spela allsvensk fotboll med de nya vita tröjorna och mörkblå byxor.
– Vi har lyssnat och tagit till oss av alla synpunkter och väljer i stället att återknyta till GIF-historien och spela med originalfärgerna – vita tröjor och himmelsblå byxor, säger Magnus Lindmark, marknadsansvarig i klubben.

Annons

Det var i slutet av januari som Sporten berättade att GIF tänkte byta speldräkt. Från den välkända modellen med himmelsblå tröjor och vita byxor till vita tröjor och mörkblå byxor.

En förändring som efter några dagar skapade debatt och fick skarp kritik främst från de närmaste supportrarna. Det startades till och med protestlistor på webben.

De mest aggresiva och uppretade supportrarna pratade om bojkott.

– Vi fick många reaktioner, både negativa och positiva. Vi missade väl också lite i att informera våra närmaste supportrar, men samtidigt fick vi även positiva signaler från äldre GIF:are som kände till den vita tröjan, säger Lindmark.

Valet av mörkblå byxor förmörkade dock de åsikterna.

En förklarande artikel på sportsidorna i Gefle Dagblad och Arbetarbladet, som bjöd på en historisk återblick, blev också en pusselbit i beslutat att tänka om.

– Vi hade ju en tanke från början om att återknyta till historien, men vill ända hitta en utveckling och förnyelse. Men nu väljer vi att helt slå in på den historiska vägen, och spelar i det man får kalla originaldräkterna.

Det betyder vita tröjor och himmelsblå byxor.

Det har inte varit något problem för GIF att ändra beställningen hos tillverkaren Umbro.

– Nej, visserligen är vi inte en storklubb som syr upp en helt egen dräkt. Vi får ju nöja oss med de modeller som finns – men kan alltså välja färger som vi vill. I den modell vi kommer att spela i finns det dock mörkblå inslag i bland annat sömmar.– Det hoppas jag. Vi tycker i alla fall att det här en bra kompromiss. Den himmelsblå färgen kommer att finnas kvar i speldräkten – och samtidigt så spelar vi alltså i klubbens originalfärger.

– Och ramsan ”En gång himmelsblå – alltid himmelsblå” fungerar ju alldeles utmärkt i fortsättningen, säger Lindmark.

Eric Stefansson, ordförande i Sky Blues är försiktig i sina kommentarer om GIF:s lilla riktningsförändring.

– Magnus Lindmark har berättat för mig om förändringen, men vi har styrelsemöte på måndag och vi vill snacka igenom supporterklubbens hållning i frågan, säger Eric Stefansson.– Jo, det är bra att det himmelsblå återkommer, men sen är det ju inte hundra procent för det.

Annons