Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF – årets fotbollsklubb 2010 efter omröstning

Gefle IF är årets klubb 2010. I alla fall enligt Sport Business Nordic och branschtidningens Sponsorworlds läsare.
– Det är roligt att några uppskattar det vi har gjort, säger Gefle IF:s ordförande Leif Lindstrand.

Annons

Det var i torsdags i samband med konferensen Fotboll & Pengar i Stockholm som Gefle IF tilldelades priset som årets klubb 2010. Gefle vann priset framför två andra nominerade, allsvenska konkurrenterna Malmö FF och Elfsborg.

Motiveringen från juryn löd: ”En klubb som under många år bevisat att man inte behöver gå minus 30 miljoner för att spela i allsvenskan, är värd sin respekt. Föreningen har lyckats med att utveckla och sälja spelare till storstäder på ett lönsamt sätt och därför vinner Gefle IF priset som 2010 års fotbollsförening”.

Eftersom Gefle både fått kritik från journalister och supportrar för att de har sålt sina bästa spelare till andra klubbar i allsvenskan ser ordföranden Leif Lindstrand priset som ett erkännande och en dunk i ryggen.

– Det känns bra att få beröm från folk som vet vad det handlar om och kan spelets regler.

Leif Lindstrand betonar att Gefle egentligen inte har ekonomin för att spela i allsvenskan.

– I början av 90-talet hade vi 1,7 miljoner i skulder och sen gick vi upp i allsvenskan med ett lag från division 2. Att sälja spelare är en förutsättning för att klara oss ekonomiskt.

Han är dock noga med att påpeka att inte är något mål för Gefle att sälja sina bästa spelare men att det har blivit en naturlig effekt av den ekonomiska situationen.

– Vi har fått in kapital när vi har sålt Johan Oremo, Amadou Jawo, Alexander Gerndt med flera och de pengarna har vi använt för att skaffa nytt material. Tyvärr är ingen spelare gratis, inte ens de som kommer underifrån.

Inför den här säsongen var Gefle IF som bekant tvungna att be både sponsorer och allmänheten om hjälp för att kunna behålla mittbacken Daniel Theorin så att Gefle har en stram ekonomisk situation är det nog ingen tvekan om.

”En klubb som under många år bevisat att man inte behöver gå minus 30 miljoner för att spela i allsvenskan, är värd sin respekt. Föreningen har lyckats med att utveckla och sälja spelare till storstäder på ett lönsamt sätt och därför vinner Gefle IF priset som 2010 års fotbollsförening”.Juryns motivering

Mer läsning

Annons