Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF avslutade mästerligt

40 poäng – det har Gefle IF aldrig lyckats nå i allsvenskan förr.

Men tränaren Pelle Olsson är inte nöjd trots en stabil mittenplacering och 2–0 mot Helsingborg – och har redan klart för sig vad som ska ta GIF ännu högre nästa säsong:

– Vi ska bli bättre på att skjuta.

Annons

AIK har gjort det, Elfsborg har gjort det – och nu har Gefle IF gjort det också: Besegrat svenska mästaren.

GIF blev, utan större problem, det tredje laget att vinna mot Helsingborg och det första att vinna mot Helsingborg utan att släppa in ett enda mål.

Bara IFK Norrköping har lyckats nolla mästarna tidigare, men då blev det mållöst.

– Jaha, ser man på, ytterligare något vi kan vara stolta över, sa Pelle Olsson efter sista hemmamatchen som blev en fin säsongsavslutning på Strömvallen med mycket värme efteråt trots kylan när hela truppen tackade fansen på bortre långsidan.

– Det var härligt att få avsluta så här på hemmaplan, konstaterade Jakob Orlov, som välförtjänt prickade in 1–0 strax innan halvtid.

Det var hans första med de nya röda skorna – men det åttonde totalt.

2–0 kom genom Daniel Theorin på straff.

– Du är så säker att det inte finns nån anledning att springa på returen, sa Orlov till mittbacken – och det ligger mycket i det.

Det var Theorins fjärde straffmål av fyra möjliga – och av GIF:s 30 mål har 25 kommit antingen från Theorin eller nån av de tre anfallarna Mikael Dahlberg (10), Orlov (8) och Dragan Kapcevic (3).

Starkt gjort – men också lagets svaghet.

– Vi borde så klart gjort fler mål än 30, sa Pelle Olsson i nästa andetag efter att ha hyllat de effektiva anfallarna och Theorins kyla.

För visst var det starkt att slå Helsingborg trots att guldlaget saknade många skadade/avstängda och visst är glädjen stor över att ha spräckt den där 40-poängsvallen.

Men nöjda? Glöm det.

– Det finns mycket kvar att förbättra och jobba på, säger Olsson.

• Vad är det som saknas för att ni ska bli ännu vassare?

– Framför allt måste vi bli bättre på att skjuta, vi måste skjuta oftare och bättre. Av alla våra mål är det bara ett som är ett skott från distans, Micke Dahlbergs mot Malmö. Och det är ju ärligt talat inget typiskt distansskott.

– Det här är något vi kommer att jobba hårt med i fortsättningen. Vi vill kunna hota på ytterligare sätt. Och jag ser stor potential hos både Marcus Hansson och Zakaria Abdulai att kunna utveckla sitt skytte.

Bakåt känns det alltid lugnt när Mattias Hugosson är i form, och den här säsongen har han varit det oftare än någonsin. Elva nollor talar sitt tydliga språk.

– Det är nytt personligt rekord i allsvenskan, det tidigare var tio, säger Hugosson stolt.

– Ja, jag tycker nog att man får klappa sig själv på bröstet en sån här gång.

Även Helsingborgs guldtränare Conny Karlsson hyllade motståndarna.

– Man blir lika imponerad av GIF år efter år. Med små resurser gör man det riktigt bra, sa han.

Och bättre ska det bli.

Mer läsning

Annons