Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF blir elva - men fråga mig inte varför eller hur

Gefle IF blir elva i allsvenskan.
Hur jag tänker?
Jag bara vill att det ska bli så.
Räcker inte det?

Annons

faktiskt alldeles sant. När GIF nån gång före jul kallade till presskonferens och skulle presentera något spännande – så flimrade det till för ögonen på mig nån sekund.
In i lokalen klev nämligen med bestämda steg en hårdkokt typ med skarp blick och rakat huvud.
Nä, va, jävlar-i-mig – hade GIF värvat Henrik Rydström? Kalmars lagkapten. Mannen, Myten, Mediadomtören.
Sedan kom jag på var jag var, vem jag var och att vi på sportsidorna faktiskt avslöjat att en Urban Hammar skulle dyka upp i stan och bli Olssons jämlike.
Innan facit har kommit för vad Urban Hammar kan åstadkomma så verkar det fortfarande som om GIF bättre hade behövt en inre mittfältare än ytterligare en tänkande tränare.


Mathias Woxlin hade kanske inte sin bästa tid under fjolårets avgångssäsong – men när en spelare som trampat ned det mesta på GIF:s mittfält från sent 90-tal till allsvenskan slutar så blir det ändå ett stort svart hål.
Nu fattar jag inte ens hur GIF ska kunna formera sin snörräta 4–4–2-uppställning – för fyra fungerande mittfältare har man inte.
Yttermittfältare finns det gott om. Överflöd till och med. Jonatan Berg är dessutom ett riktigt roligt och spännande nyförvärv – nu behöver man nog inte sucka, titta bort eller bläddra planlöst i programbladet när GIF får en hörna eller frispark. Nu har man en känslig fot som skapar intresse i de situationer som varit bortkastade tidigare.
Men folk att hantera de centrala posterna skulle man behöva leta med hjälp av facebook.
Johannes Ericsson har visserligen också alltid funnits, men blev hjälpgummornas hjälpgumma i fjol när han fick spela – ibland mittfältare, ibland mittback. Yussif Chibsah platsade inte under stora delar av säsongen, och verkar fortfarande lida av överprestationssyndromet. Yannick Bapupa skulle tydligen skolas in i en ny mittfältsroll, men man vet aldrig på vilken sida den mannen vaknar – och den enda match han testats i positionen var försäsongspremiären mot Örebro.
Marcus Hansson, 19, är en framtidsman, men han var sorgligt skadad nästan hela förra säsongen och kan knappast kastas in i inledningen. Att han tar en stadig plats på mitten senare under säsongen räknar jag med, säg efter juniuppehållet.
Har jag glömt någon? Tror inte det, va – för Bernhard Nyström har ett läroår att göra.

annan GIF-match passerat framför ögonen så gissar jag ändå att det blir Chibsah/Ericsson från start mot Kalmar, och då kommer inte bara jag att sakna ett inre mittfält i GIF – det kommer även Henrik Rydström (den riktige) att göra.
För vem ska han tjattra med?
Johannes Ericsson använder fötterna och kroppen i spelet och vänder i övrigt andra kinden till – och Chibsah kan om jag förstod en intervju vi hade rätt bara säga "Håll käften" på svenska.
Första gången kanske det funkar på Rydström, men i längden blir nog repliken tämligen enahanda.

Inget centralt mittfält alltså, och dessutom ett kraftigt ombyggt mittförsvar där Hedlund och Wikström blivit Theorin och Jawo nr 2. Men det går inte att oroa sig för allt.
Men man behöver inte spå i konstgräset på Strömvallen för att förstå att Fotbollssverige nu räknar ut GIF från allsvenskan för gott.
Det är klubbens största tillgång. Det har det alltid varit. I fjol skulle GIF efter att ha behållit sina stjärnor och förstärkt en aning lyfta – det blev istället en kamp mot klockan.
Nu är man uträknade igen, och det är därför jag inte bara tror att vi slipper nära-Superettan-upplevelser – utan att nya, hyfsat unga, alltid billiga GIF i sina vita tröjor (Sandvik-reklamen syns jättebra, den gör verkligen det) kommer att formera sig så prydligt på planen att det ibland kommer att vara riktigt avkopplande att se laget spela.
Nästan.

Om man har en idé om att människor kan utvecklas och tillsammans åstadkomma stora saker (det behövs överallt i dagens läge) har GIF ett tränarteam i tiden. Jag är så tråkig att jag tilltalas av sånt.

vunnit en allsvensk premiär under 2000-talet: 0–1 på Fredriksskans 2005, 2–2 på Råsunda mot AIK året efter, 0–0 mot Örebro på Strömvallen och i fjol 0–1 mot Halmstad på Örjans Vall. Även statistiken talar alltså för GIF.
2–0 mot Kalmar i morgon följs av 1–0 mot Hammarby på Söderstadion, ett kryss (0–0 troligen) mot Djurgården och sedan kommer Elfsborg till Strömvallen men då vet jag faktiskt inte hur det går. Än.

n till Strömvallen? Jag tänker inte lägga några aspekter på siffrorna och hur få som löser biljetter. Vill man se allsvensk fotboll kan man ju gå dit, annars kan man se på teve, knyppla, sopsortera eller söka medlemsskap i läktarkramarnas bevara-Gävle-i-det-förgångna-sällskap.

vissa enkla saker av GIF i år.
• Se till att det blir allsvenskt spel på Strömvallen 2010.
• Vinn fler hemmamatch än tidigare (statistiken säger 4–6–7–5 under de fyra åren).
• Slå in alla straffar som Amadou Jawo fixar!
• Ordna frisparkslägen så Jonatan Berg kan skruva in åtminstone två.
• Att Olsson har fyndat nånstans igen (Oremo, Jawo – och nu?)
Sedan är jag nöjd.
Och som sagt: 2–0 i premiären.

Annons