Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF klarar kontraktet

Ett lag klarar sig kvar direkt, ett lag får kvala och två åker ur allsvenskan.
Med fem omgångar kvar drar det ihop sig på allvar för Ljungskile, Gefle IF, GIF Sundsvall och IFK Norrköping.
När sporten vågar sig på ett tips avgörs allt i sista omgången – det är då GIF kravlar sig förbi Ljungskile upp på säker mark.

Annons

Det går också att kalla det önsketänkande eller glädjekalkyl. Det är upp till var och en att göra egna sluttabeller...
Det är ingen risk eller chans – välj det som passar – att GIF:s tränare Pelle Olsson leker med siffrorna. Här är det en match i taget som gäller, nya förutsättningar när resultaten omgång för omgång tickar in. Det vet vi att Olsson själv skulle påpeka.
Det hindrar inte oss från att plocka fram ett tänkbart scenario. Som i och för sig skulle passa tränar-Pelle som en handske. För då blir det allsvenskt spel på Strömvallen för femte året på raken.


Slaget om Norrland på måndag mellan GIF Sundsvall och Gefle IF är så klart en nyckelmatch – men alla tänkbara beräkningar gör ändå gällande att det dröjer tre veckor till innan det är definitivt klart.
För söndagen den 9 november spelas den 30:e och sista omgången av allsvenskan modell 2008 och det är den här kvartetten som får leva i ovisshet tills dess. Eller egentligen är det bara två. Vi tror att Ljungskile och GIF gör upp om den 13:e platsen – den plats som kanske ger upphov till mer jubel för de inblandade än ett SM-guld skulle göra.


GIF Sundsvall och framför allt IFK Norrköping är för långt efter. Speciellt de sistnämnda som om de kammar noll mot AIK redan i eftermiddag kan glömma att avancera uppåt i tabellen. Det påverkar förstås chansen att ta poäng i nästa omgång hemma mot Ljungskile.
En poäng räcker inte och så var det bara tre...
Norrlandskollegorna från Sundsvall hänger med ett litet tag längre. Men en poäng mot GIF är för futtigt, noll poäng borta mot Halmstad, visserligen seger mot Norrköping men en poäng hemma mot Örebro i näst sista omgången räcker inte. Så var det bara två...
Ljungskile är just nu två poäng före GIF och kan nog ha en eller annan poängs försprång kvar till den sista omgången. Men när de åker till Örebro och inte tar poäng på konstgräset på Behrn Arena samtidigt som Gefle IF besegrar ett håglöst och oinspirerat Elfsborg utan guldchans på Strömvallen. Ja, då blir det två pinnar upp för Gästriklands fotbollsstolthet när tabellen slutsummeras.
Var det inte Elfsborg, med Hasse Berggren i laget förresten, som för några år sedan förlorade en slutmatch mot Djurgården med 9–1?


Nåja, det går som sagt att hitta andra lösningar. Då har vi inte heller tagit i beaktande att skador under kalla, blöta och svårspelade höstplaner kan drabba alla lag.
Dessutom är det nu avstängningarna kan bli en avgörande faktor. Ljungskile som dragit på sig överlägset mest varningar av samtliga allsvenska lag den här säsongen får till exempel spela söndagsmatchen hemma mot Halmstad utan både Markus Senften och Cedomir Zarkovic.
Dessutom är det bara de två sista omgångarna där matcherna spelas samtidigt. I de tre kommande matcherna har Gefle IF de andras resultat att spela på. Fördel eller nackdel? Ja, det beror självklart
på hur det går för kokurrenterna.


GIF och Norrköping har två hemmamatcher och tre borta medan Sundsvall och Ljungskile har tre hemma och två borta. Också något att ta hänsyn till.
Men efter att tänkt på ”allt” får vi till följande: Gefle IF får 29 poäng, Ljungskile 28, GIF Sundsvall 23 och IFK Norrköping 20.
Som sagt – ta det bara som ett tips...

Mer läsning

Annons